naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Hrvatska na razini EU-a u pogledu stope radno neaktivnih žena

Postotak radno neaktivnih žena u dobi između 25 i 54 godine u Hrvatskoj gotovo je na razini prosjeka Europske unije, a slična je stopa i kada je riječ o onima koje kao razlog svoje neaktivnosti navode obiteljske razloge, objavio je u četvrtak 6. prosinca Eurostat, statistički ured Europske unije. 


Izraz 'radno neaktivna osoba' uključuje osobe koje niti rade niti traže posao. 


U Hrvatskoj je 2006. godine od ukupne ženske populacije u spomenutoj dobi radno neaktivno bilo 24,8 posto žena, a na razini EU-27 taj postotak iznosi 23,6 posto.


Hrvatska je gotovo na razini prosjeka EU-a i kada je riječ o ženama koje kao razlog svoje radne neaktivnosti navode obiteljske razloge. U Europskoj uniji taj je postotak 10,2, a u Hrvatskoj 11. 


Obiteljski razlozi uključuju brak, trudnoću, brigu za dijete ili bolest člana obitelji za kojega se treba brinuti. 


Najmanja stopa radno neaktivne ženske populacije u dobi 25-54 zabilježena je u Sloveniji (13 posto), zatim u Švedskoj (13,7), Estoniji (14,7) Danskoj i Finskoj (14,6 posto). Na drugom kraju ljestvice su Malta s 58,9 posto, Italija (35,7 posto), Grčka (30,9 posto) i Irska (29,5 posto). 


Nešto je drukčiji poredak kada je riječ o ženama koje kao razlog svoje radne neaktivnosti navode obiteljske razloge. Najmanje takvih je u Velikoj Britaniji (1,9 posto), zatim u Švedskoj (2,1 posto) i Danskoj (2,3). Najvišu stopu imaju ponovno Malta (45,9), zatim Irska (23,1) i Luksemburg (21,7 posto). 


Životna dob između 25 i 54  godine uzeta je kao najaktivnije razdoblje unutar kojeg se formira obitelj i podižu djeca.  


U toj životnoj dobi neaktivno je pak samo 8,1 posto muškaraca. 


Uz obiteljske, koji se navode kao najčešći razlog radne neaktivnosti, slijede školovanje - za mlađu populaciju iz te dobne skupine, te prijevremeno umirovljenje za starije. 


Osim za 27 zemalja članica, podaci su objavljeni još i za Hrvatsku, Tursku, Norvešku, Švicarsku i Island.(Hina) 


 


Više o tome:

Europska komisija: One woman in ten aged 25-54 in the EU27 is inactive due to family responsibilities