naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće EU-a i formalno potvrdilo širenje Schengena za 21. prosinca

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u četvrtak 6. prosinca su u Bruxellesu i formalno potvrdili da će se 21. prosinca proširiti schengenski prostor na devet novih zemalja članica, čime će ta zona unutar koje nema graničnih kontrola, doći na samu hrvatsku granicu.  


Njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble izjavio je da širenje Schengena predstavlja 'kraj procesa započetog padom Berlinskog zida, prije 18 godina'. 


Građani Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke, Slovenije moći će od 21. prosinca ulaziti u schengenski prostor bez putovnica. Trenutačno schengenski prostor čini 13 zemalja članica EU-a te Norveška i Island. Britanija i Irska su jedine od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Schengena. Izvan Schengena još ostaje Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. siječnja ove godine.  


Novim proširenjem, schegenski prostor dolazi na samu hrvatsku granicu. Hrvatski građani će, kao i dosada moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnim iskaznicama. Dogovor o tome postignut je na sastanku ministara unutarnjih poslova 18. rujna ove godine.  


Hrvatska sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom ima bilateralne sporazume o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom. Budući da prema schengenskim pravilima građani trećih zemalja moraju imati putovnice kako bi se u njih udario žig o prelasku granice, za hrvatske građane postignut je politički kompromis tako da će oni prilikom ulaska u Schengen sa osobnom iskaznicom dobiti jednokratni obrazac na koji će se udariti žig o prelasku granice.  


Hrvatski građani će sa osobnom iskaznicom moći legalno ulaziti samo u Sloveniju, Mađarsku i Italiju. Ako se primjerice, prilikom rutinske kontrole zateknu na teritoriju neke druge zemlje članice Schengena bez putovnice, njihov će se boravak smatrati ilegalnim. 


Režim o kretanju unutar Schengena bez graničnih kontrola može se privremeno suspendirati u slučajevima kada postoje pojačani sigurnosni rizici, poput sportskih događaja.


Nove zemlje članice EU-a moraju početi provoditi schengenska pravila s danom ulaska, ali dijelom toga prostora mogu postati tek kada ispune uvjete o sigurnosti granica.


Nove članice su kao uvjet za ulazak u taj prostor morale pojačati svoje vanjske granice, koje postaju vanjske granice cijelog schengenskog prostora te se spojiti Schengenski informacijski sustav (SIS), zajedničku bazu podataka o osobama kojima je zabranjen ulazak ili  primjerice o ukradenim automobilima.


Granične kontrole ukinut će se 21. prosinca samo na kopnenim graničnim prijelazima, a u zračnim lukama zbog tehničkih razloga to je odgođeno za kraj ožujka 2008.


Politički dogovor o datumu širenja Schengena postignut je još prošlog mjeseca, a u četvrtak je Vijeće EU-a dalo i formalnu potvrdu toj odluci.(Hina)


  

Više o tome:

Vijeće EU: 2838th Council meeting Justice and Home Affairs