naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Završen summit EU-Afrika

Europski i afrički čelnici dogovorili su u nedjelju 9. studenog na summitu u Lisabonu novo strateško partnerstvo, unatoč  sporovima oko trgovine i ljudskih prava. 


Dvodnevni summit čelnika 26 europskih i 53 afričke zemlje bavio se nizom tema, od  energetike i klimatskih promjena do migracija, znanosti i sigurnosti. Bio je to prvi  sastanak na vrhu Europe i Afrike od 2000. godine i tek drugi ikad. 


Na kraju sastanka usvojen je strateški dokument koji definira buduću suradnju u osam  područja, do idućeg summita koji bi se trebao održati u Africi 2010. godine. Libija se već  ponudila da bude domaćin tog skupa.


Summitom su dominirala dva pitanja: demokracija u Zimbabveu i velik spor oko trgovinskih  ugovora poznatijih kao Ugovori o gospodarskom partnerstvu (EPA), kamen spoticanja u  odnosima dviju strana već više od pet godina. 


Uoči summita, činilo se da je pitanje Zimbabvea složenije. Europski čelnici već dugo  optužuju njegova predsjednika Roberta Mugabea da uništava demokraciju i gospodarstvo  svoje zemlje, a britanski je premijer Gordon Brown zbog njegove nazočnosti odbio  sudjelovati na summitu. 


Njemačka kancelarka Angela Merkel optužila je u subotu Mugabeov režim da 'nanosi štetu  imidžu nove Afrike', što su podržali i drugi europski čelnici. 


Odgovarajući na te kritike, Mugabe je u nedjelju optužio svoje protivnike da su Brownovi  'glasnogovornici' te da svojim govorima otkrivaju da ne poznaju doista Zimbabve kao i da  su arogantni. 


Drugim danom summita dominirala su trgovinska pitanja. EU i četiri afričke regije  pregovaraju već pet godina o paketu trgovinskih ugovora koji bi trebali zamijeniti  dosadašnje ugovore koje je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) ocijenila  ilegalnima. 


WTO je postavio rok do kraja godina za zamjenu ugovora. Nekoliko afričkih država  ocijenilo je da EU to koristi kao izgovor da bi ih prisilio da pristanu na nepravedne  uvjete i u nedjelju se činilo da bi mogli napustiti pregovore. 


Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso objasnio je da EU do kraja godine želi  potpisati samo privremene ugovore te da će on i njegove kolege osobno voditi pregovore o  dugoročnijim ugovorima početkom 2008. 


Strateško partnerstvo EU-Afrika, usvojeno na summitu, sastoji se od osam područja u  kojima bi dva kontinenta trebala poboljšati suradnju, kao i dugačkog popisa akcijskih  planova koje bi trebali provesti do 2010. 


Dogovor o tim općim ciljevima, unatoč ozbiljnim neslaganjima o pojedinim pitanjima,  obje strane smatraju najznačajnijim rezultatom sastanka.(Hina)


  

Više o tome: