naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Smanjenje emisija stakleničkih plinova moguće i za više od 30 posto

Europska unija spremna je srezati svoje emisije stakleničkih plinova do 2020. i za više od dosada maksimalno planiranih 30 posto, pod uvjetom da se i druge bogate zemlje priključe općoj bitci protiv globalnog zagrijavanja, kazao je u utorak 11. prosinca europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas povodom UN-ove klimatske konferencije koja se od 3-14. prosinca održava na Baliju.

Cilj te konferencije je dogovor uvjeta za pokretanje dvogodišnjih pregovora radi postizanja novog UN-ovog sporazuma koji će naslijediti postojeći Protokol iz Kyota koji ističe 2012. Taj protokol obvezuje 36 zemalja potpisnica na smanjenje emisija stakleničkih plinova u razdoblju od 2008. do 2012. za pet posto u odnosu na razine iz 1990.

Dimas je naglasio kako je u tom procesu nužno uzeti u obzir znanstvene dokaze prema kojima razvijenije zemlje moraju do 2020. srezati svoje emisije ispod razina iz 1990.

Prijedlog je da se razvijene zemlje obvežu kako će smanjiti svoje kolektivne emisije za 30 posto do 2020, te za 60 i 80 posto do 2050, u usporedbi s razinom iz 1990. Europska unija je spremna na smanjenje emisija i za veći postotak, ali pod uvjetom da i druge razvijene zemlje ulože usporedan trud tijekom predstojećih pregovora. U međuvremenu, EU se obvezala za smanjenje svojih emisija najmanje 20 posto do 2020.

Prema Dimasovim riječima, Europska unija kao zajednica od 27 demokratskih zemalja povezanih pravnim obvezama, govori jednim jezikom za regiju od 500 milijuna ljudi. Stoga EU mora uspostaviti ambiciozni plan za početak pregovora o globalnom i sveobuhvatnom dogovoru za razdoblje poslije 2012.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Stavros Dimas, Member of the European Commission, responsible for environment: Introductory remarks at press conference