naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament usvojio novu direktivu o kvaliteti zraka

Europski parlament usvojio je u utorak 11. prosinca u drugom čitanju novu direktivu o kvaliteti zraka u EU. Prvi put se propisuje kolika je maksimalna razina dopuštene koncentracije mikročestica u atmosferi koje su jako štetne za ljudsko zdravlje.

Europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas rekao je kako zagađenje zraka uzrokuje velike štete za zdravlje i okoliš. Stoga se ovom direktivom želi smanjiti zagađenje zraka kako bi se minimalizirala šteta za ljudsko zdravlje s obzirom na to da se onečišćeni zrak smatra glavnim uzrokom rastućeg broja respiratornih oboljenja poput astme, bronhitisa i emfizema.

Usvojena direktiva rezultat je dogovora postignutog između Europskog parlamenta i Vijeća EU-a. Objedinjava četiri postojeće direktive i jednu odluku Vijeća EU-a te predstavlja jednu od ključnih mjera kojima Europska komisija želi poboljšati ljudsko zdravlje i zaštitu okoliša do 2020.

Zemlje članice morat će smanjiti koncentracije mikročestica (čestice promjera manjeg od 2,5 mikrometra - PM2,5) u urbanim područjima za prosječno 20 posto do 2020. u odnosu na 2010. Konačnim dogovorom uveden je dodatni uvjet koji zemlje članice obvezuje da koncentracije mikročestica u tim područjima spuste ispod 20 mikrograma po metru kubičnom do 2015. Ograničenje za ostala područja iznosi 25 mikrograma po metru kubičnom, što se mora postići do 2015., a ako je moguće i do 2010.

Nova direktiva neće promijeniti postojeće standarde o kvaliteti zraka nego će zemljama članicama dati više fleksibilnosti u njihovu ispunjavanju. Rokovi za usklađivanje moći će se tako odgoditi do tri godine nakon stupanja direktive na snagu.

Revizija direktive predviđena je 2013.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Environment: Commission welcomes EP vote on the air quality directive