naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: Lisabonska strategija donosi rezultate
Europska komisija ustvrdila je kako njezina gotovo osam godina stara strategija koja ima za cilj povećati konkurentnost gospodarstva Europske unije (EU) konačno pokazuje rezultate, piše u srijedu 12. prosinca europski tisak.

'S velikim zadovoljstvom moram kazati da Lisabonska strategija o rastu i radnim mjestima donosi rezultate', kazao je predsjednik EK José Manuel Durão Barroso, referirajući se na plan o rastu gospodarstva koji su EU čelnici potpisali 2000.

'Bilježimo najbolje rezultate što se tiče otvaranja radnih mjesta od 1980-ih', tumači on.

Po podacima EK, u protekle dvije godine u EU otvoreno je 6,5 milijuna novih radnih mjesta a nezaposlenost se smanjila za sedam posto. Manjak u EU proračunu smanjen je s 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2005. na nešto ispod 1,0 posto BDP-a u 2007.

'To su povijesni rezultati. Takvo što nismo dosad zabilježili u Europi', kazao je Barroso, dodajući kako je EU daleko više odmakao na putu prema prosperitetnoj Europi nego što je bio slučaj 2005.

Što se tiče rasta gospodarstva 13-člane eurozone, potencijalna procijenjena stopa rasta BDP-a uvećana je za 0,2 postotna boda od 2005. na oko 2,25 posto u 2007., tumači EK.

Bruxelles također predviđa da će do kraja 2009. biti otvoreno novih pet milijuna radnih mjesta.

Pa ipak, Komisija upozorava vlade zemalja članica da ne spavaju na lovorikama, ukazujući na razlike po pitanju napretka u gospodarstvu i provedbi reformi među zemljama članicama. A ono što vrijedi za sve članice, nužnost je poboljšanja pristupa doživotnom obrazovanju kao i povećanja pristupa Internetu u školama.

EK se u ožujku iduće godine sprema predložiti donošenje niza zakona u sklopu nastojanja da se poboljša gospodarska izvedba. Riječ je, među ostalim, o EU zakonu o malom i srednjem poduzetništvu, liberalizaciji energetskih tržišta i EU zakonu o zaštiti patenata. (Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: The renewed Lisbon Growth and Jobs Strategy is working, but the EU must reform further to succeed in a globalised age, says key Commission Report
  • Europska komisija: Lisbon Strategy for Growth and Jobs: 2007 Strategic Report Country - Assessment of the National Reform Programmes
  • Keeping up the pace of change - Commission's December 2007 Strategic Report