naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament odobrio proračun za 2008.

Europski parlament je u četvrtak 13. prosinca na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao proračun za 2008., namjenjujući više sredstava nego ikad mjerama ekonomskog rasta i osiguravši novac za sustav satelitske navigacije Galileo. 


Za rashode je namijenjeno 120,3 milijardi eura, nominalno 5,7 posto više od onog 2007. 


Parlament je u pregovorima sa zemljama članicama osigurao niz značajnih izmjena koje se odnose na financiranje Galilea, Europskog tehnološkog instituta (EIT), europskih misija na Kosovu i u Palestini te Lisabonske strategije. 


Europska komisija priopćila je da će to biti prvi puta da najveći dio proračuna odlazi na mjere jačanja ekonomskog rasta i za regionalnu pomoć a ne kao dosad za izdašne poljoprivredne subvencije. 


'Budući da je najveći dio namijenjen jačanju konkurentnosti, proračun za 2008. je konkretan rezultat odlučnosti EU da stavi dugoročni ekonomski razvoj u središte rashoda EU', rekla je povjerenica EU za proračun Dalia Grybauskaite. 


U proračunu se nalazi 940 milijuna eura za planirani sustav satelitske navigacije Galileo, koji bi trebao postati konkurent američkom sustavu globalnog pozicioniranja GPS-u.


Taj će novac pomoći da se popuni rupa od 2,4 milijarde eura koja je nastala nakon povlačenja konzorcija privatnih tvrtki iz projekta. 


Oko 45 posto ukupnog proračuna bit će namijenjeno pomoći siromašnim regijama, obrazovanju, obučavanju, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i drugim mjerama jačanja rasta.


Za vanjsku pomoć i vanjskopolitičke inicijative namijenjeno je 8,1 milijardi eura, uključujući 300 milijuna pomoći Palestincima, 1,4 milijarde za zemlje zapadnog Balkana te 2,3 milijarde za regije u razvoju u svijetu.(Hina) 


 


Više o tome:

  • Europska komisija: EU budget 2008: biggest share to go on boosting economic growth
  • Europska komisija: EU budget 2008: a breakdown
  • Europska komisija: Budget: Publication of the EU budget 2008