naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Proširenje Schengenskog prostora

Schengenski prostor širi se od petka 21. prosinca na još devet zemalja Europske unije Sloveniju, Mađarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Maltu, Poljsku, Slovačku i dolazi na hrvatske granice.  

Hrvatska sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom ima bilateralne sporazume o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom. Budući da prema schengenskim pravilima građani trećih zemalja moraju imati putovnice kako bi se u njih udario žig o prelasku granice, za hrvatske građane je odlukom ministara unutarnjih poslova EU postignut kompromis tako da će oni prilikom ulaska u Schengen s osobnom iskaznicom dobiti jednokratni obrazac, karton, na koji će se udariti žig o prelasku granice.   


Na nekoliko mjesta, gdje se ukidaju graniči prijelazi organizirat će se svečanosti u nazočnosti predstavnika Europske komisije, portugalskog predsjedništva i zemalja članica.