naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU proizvođači automobila udružuju snage kako bi dovoljno smanjili emisiju CO2

Europski proizvođači automobila moći će se udruživati kako bi raspodijelili teret ispunjenja strogih novih ograničenja emisija ugljičnog dioksida iz automobila u Europskoj uniji, stoji u preliminarnom EU dokumentu kojeg je dobila na uvid novinska agencija Reuters. 


Europska komisija za ovaj je tjedan najavila predstavljanje novih smjernica vezanih uz ispunjenje ambicioznog EU plana smanjenja emisija CO2, plina kojeg se smatra najodgovornijim za globalno zagrijavanje, te plana raspodjele tih smanjenja među proizvođačima malih i većih automobila. 


Prema novim pravilima, prosječne emisije ugljičnog dioksida iz novih automobila u EU moraju do 2012. biti svedene na 120 grama po kilometru.


Od proizvođača se očekuje da smanjenje na 130 grama po kilometru ostvare isključivo kroz unaprjeđenje tehnologije, dok će primjena biogoriva i drugih mjera biti zaslužna za dodanih 10 grama smanjenja, na ciljanih 120 grama po kilometru. 


Ti su Komisijini prijedlozi izazvali napetost između proizvođača manjih vozila s nižim emisijama s jedne i onih koji proizvode velika vozila s većim emisijama CO2 s druge strane, i upravo je raspodjela tereta smanjenja između tih dviju skupina jedan od najvažnijih Komisijinih zadataka. 


Iz predložene mogućnosti udruživanja kompanija kako bi lakše ostvarile zadane ciljeve proizlazi da je Komisija prihvatila zahtjeve za uspostavom neke vrste sustava trgovine kvotama za emisije CO2 među samim proizvođačima automobila.   


'Kako bi se omogućila fleksibilnost za proizvođače, oni se mogu dogovoriti da udruže snage na otvorenoj, transparentnoj i nediskriminirajućoj osnovi sa ciljem ispunjenja ovim prijedlogom zadanih ciljeva', stoji u skici Komisijinog plana. 


'Za one proizvođače koji se na taj način udruže smatrat će se da su ispunili zadane ciljeve ako prosječne emisije udruženja kao cjeline ne budu premašivale ciljane razine', ističe se u prijedlogu Komisije.(Hina) 


 


Više o tome:

EUobserver: Brussels seeks flexibility in car emissions plan