naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zemlje članica EU-a dogovorile reformu vinskog sektora

Zemlje članice Europske unije uspjele su u srijedu 19. prosinca postići dogovor o reformi vinskog sektora, koja bi to važno područje proizvodnje trebala učiniti konkurentnijim u svijetu.


Nakon višemjesečnih pregovora dogovor je postignut na trodnevnom sastanku ministara poljoprivrede. Glavni cilj sveobuhvatne reforme jest smanjiti proizvodnju viškova vina slabe kvalitete koje se kasnije destilacijom pretvaralo u industrijski alkohol ili u biogorivo. Samo na rješavanje viškova vina, EU je trošila oko 500 milijuna eura godišnje.


'Nismo dobili sve što smo tražili, ali uspjeli smo dobiti uravnotežen dogovor. Sada se možemo skoncentrirati na natjecanje s našim konkurentima kako bismo ponovno vratili svoj udio u tržištu, umjesto na trošenje proračunskih sredstava na rješavanje neželjenih viškova', izjavila je povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel.


Originalni prijedlog Europske komisije od prije nekoliko mjeseci poprilično je razvodnjen, ponajviše na inzistiranje najvećih proizvođača vina Francuske ili Italije.  


Dogovor predviđa dobrovoljno krčenje 175 000 hektara vinograda u trogodišnjem razdoblju. Komisija je najprije tražila da se iskrči 400.000, zatim je svoj zahtjev smanjila na 200.000 hektara.  Poljoprivrednici koji pristanu na krčenje svojih vinograda dobit će naknadu iz europskog proračuna.


Reforma također predviđa liberalizaciju prava na sadnju novih vinograda do kraja 2015., ali je onim zemljama koje to žele ostavljena mogućnost da to učini tek nakon 2018. Komisija je liberalizacijom prava na sadnju željela omogućiti konkuretnim proizvođačima da prošire proizvodnju, ali je protiv toga bilo više zemalja poput Francuske i Njemačke.


Postignut je dogovor i da se dopusti dodavanje šećera u ograničenim količinama, na čemu su inzistirale sjeverne zemlje članice. Komisija je prvotno predlagala zabranu dodavanja šećera u vino, što je uobičajena praksa u nekim zemljama sjeverne i središnje Europe koje tijekom godine imaju manje sunčeve svjetlosti.


Proizvođače vina najviše plaši mogućnost da nova reforma ne dovede do postupnog napuštanja manjih vinograda u korist velikih proizvođača.(Hina)


 


 Više o tome: