naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ministri postigli sporazum o ograničenjima emisija iz zrakoplova

Ministri za zaštitu okoliša Europske unije postigli su dogovor oko uvođenja ograničenja emisija CO2 iz zrakoplova od 2012., no pobornici zaštite okoliša i europarlamentarci upozoravaju da plan nije dovoljno razrađen. 


Po tom sporazumu, zrakoplovne kompanije čiji su letovi ne samo unutar EU-a već izvan i prema tom 27-članom bloku bit će obuhvaćene Europskim sustavom trgovine emisijama, kao što je slučaj s ostalim industrijama, velikim potrošačima energenata od 2005. 


'Oči svijeta uperene su u nas. Moramo odaslati snažan signal ostatku svijeta', kazao je portugalski ministar okoliša Francisco Nunes Correia svojim kolegama za vrijeme predsjedanja pregovorima. 


'Zračni promet mora pridonijeti zaštiti okoliša, tomu nema alternative', kazao je njemački ministar okoliša Sigmar Gabriel. 


Vlade zemalja EU-a sada će morati pronaći kompromis s Europskim parlamentom, koji je zatražio raniji datum, odnosno 2011., za uvođenje ograničenja, a još mora odobriti te planove u drugom čitanju. 


Zastupnici s obje strane političkog spektra u EP-u upozorili su kako su ministri previše razvodnili paket mjera pa ih neće biti moguće usvojiti bez nekih izmjena.


'Žalosno je da vijeće ministara želi započeti tako kasno s trgovinom emisijama u zrakoplovnoj industriji', kazao je konzervativni zastupnik Peter Liese. 'EP kao su-donositelj zakona neće prihvatiti da ova slaba odluka stupi na snaga bez prethodnih promjena'.


Po tim planovima, zrakoplovne tvrtke kvote će morati ispuniti bilo kroz smanjenje emisija ili  pak kupovinom kredita za emisije ugljičnog dioksida od ostalih industrija koje su manji zagađivači. 


Pa ipak, pobornici zaštite okoliša upozoravaju da su ministri trebali utvrditi strože kvote za zrakoplovne kompanije. 'To je božićni poklon za zrakoplovnu industriju kojoj treba naložiti da učini svoj pošteni doprinos u borbi protiv klimatskih promjena', kazale je aktivistica World Wild Funda Delia Villagresa.


'Europa je zauzela snažniji stav na pregovorima o klimatskim promjenama u Baliju, no čini se da je učinila korak nazad popustljivijim pristupom sektoru zrakoplovstva', dodala je.


Zrakoplovna industrija ranije ove godine upozorila je da će se neki zračni prijevoznici naći u opasnosti zato što sektor mora utrošiti više od 45 milijardi eura između 2011. i  2022. za otkup kredita od daleko štedljivijih industrija po pitanju potrošnje goriva kako bi zadovoljili svoje kvote.

Na EU zrakoplove otpada oko polovine emisija ugljičnog dioksida te industrije u svijetu. Emisije CO2 iz zrakoplova čine, međutim, svega tri posto ukupnih emisija u svijetu no uvećane su 87 posto od 1990., objavila je Europska komisija.(Hina) 


 


Više o tome:

EUobserver: EU agrees to reduce airline emissions from 2012