naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zrakoplovne kompanije na meti istrage Europske komisije

Europska komisija pokrenula je istragu protiv hongkonškog Cathay Pacifica, Air Canade, Japan Airlinesa, All Nippon Airwaysa i Singapore Airlinesa zbog sumnje da su dogovaranjem cijena usluge prijevoza tereta kršili europske propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, piše londonski list The Financial Times.


Prošlog je tjedna Bruxelles optužio nekoliko zrakoplovnih kompanija, uključujući British Airways, Lufthansu i SAS, za dogovaranje cijena usluga u zračnom prijevozu. Komisija se odlučila na taj potez nakon prošlotjednih istraga na obje strane Atlantika, među kojima i istrage američkog ministarstva pravosuđa.


Cathay Pacific, Japan Airlines, All Nippon Airways i ogranak Singapore Airlinesa za prijevoz tereta potvrdili su da su primili službeno upozorenje Bruxellesa.


Hongkonški je prijevoznik početkom tjedna istaknuo da će surađivati s istražiteljima. 'Kompanija želi istaknuti da je uvijek podupirala načela ravnopravnog tržišnog natjecanja i da je i dalje spremna poštivati sve odgovarajuće propise na tom području', navodi se u priopćenju Cathay Pacifica.


Singapore Airlines i Air Canada također su potvrdili da su predmet istrage EK, pri čemu je kanadski prijevoznik napomenuo da bi zbog toga mogao pretrpjeti i gubitke. 'Trenutno nije moguće pouzdano predvidjeti ishod istrage ali kao što je ranije objavljeno, oni bi mogli rezultirati osjetnim gubicima za Air Canadu', objavila je ta kompanija.


Nedopuštene aktivnosti uključuju naplatu određenih dodatnih pristojbi za troškove goriva. Kompanije imaju rok od dva mjeseca da službeno odgovore na službeno upozorenje EK.(Hina)


  


Više o tome:

Financial Times: Cartel investigators close in on airlines