naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Direktiva EU o obnovljivoj energiji dobiva obrise

Budući prijedlog Europske komisije o povećanju uporabe energije iz obnovljivih izvora uključuje, između ostaloga, smjernice za uspostavu individualnih nacionalnih ciljeva te odredbe o obveznoj uporabi 'jamstva o podrijetlu' za trgovinu obnovljivom energijom, a neke ekološke udruge zamjeraju nacrtu da ne obraća dovoljno pažnje na opasnosti za neke ekosustave i bioraznolikost. 


Europski vođe potpisali su u ožujku ove godine obvezujući cilj na razini EU da se 20 posto energetskih potreba do 2020. pokriva iz obnovljivih izvora kao što su biomasa, energija vode, vjetra i solarna energija. 


Europska komisija trebala bi 23. siječnja predložiti novu okvirnu direktivu o korištenje obnovljivih izvora energije koja će postaviti neke specifične prijelazne kriterije.


Do 2014. godine svaka zemlja članica EU mora koristiti obnovljive izvore u najmanje onoj količini koliko je to činila 2005. plus 51 posto od cilja postavljenog za 2020. Potom se do 2016. brojka mora povećati na 66 posto od cilja, a do 2018. zemlje članice moraju postići 83 posto.


Što se tiče prometa, zemlje članice trebaju postići 6,5 posto udjela obnovljivih izvora energije do 2012.


Unutar ukupnih ciljeva, zemlje članice također trebaju utvrditi vlastite obvezujuće nacionalne ciljeve za korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje i hlađenje, kaže nacrt.


Zemlje članice bit će odgovorne i za izdavanje 'jamstva o podrijetlu' iz obnovljivih izvora na temelju kojih će Europska komisija moći mjeriti njihov napredak prema zadanim ciljevima.


Tekst također sadrži mehanizam po kojem zemlje članice mogu dobiti dostatna 'jamstva o podrijetlu' energije na način da ih kupuju od druge zemlje članice.


Ekološka organizacija Friends of the Earth Europe snažno je kritizirala činjenicu da se u nacrtu direktive ignoriraju opasnosti za neke ekosustave i bioraznolikost, te da tekst ne sadrži odredbe kojima bi se spriječila deforestacija i gubitak poljoprivrednog zemljišta.


Nacrt 'ne uvodi kriterije kojima bi se zaštitili ljudi u zemljama u razvoju od negativnog utjecaja proizvodnje agrogoriva', kazala je skupina u priopćenju.(Hina)


  


Više o tome:

EUobserver: EU plans to boost green energy take shape