naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Cipar i Malta uvode euro od 1. siječnja 2008.

Cipar i Malta uvode od 1. siječnja 2008. euro, pa će euro zona obuhvaćati 15 od 27 zemalja članica Europske unije, a zajedničkom europskom valutom koristit će se 320 milijuna stanovnika Unije. 

Povjerenik Europske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Joaquín Almunia izjavio je kako uvođenja eura predstavlja povijesni događaj za Cipar i Maltu, koji se priključuju euro zoni samo četiri godine nakon ulaska u članstvo EU-a. Almunia je dodao kako euro zona obilježavaju niska inflacija i povoljne kamatne stope, ali je napomenuo kako članstvo u euro zoni iziskuje od ove dvije zemlje daljnje napor u očuvanju zdravih javnih financija i nastavku strukturnih reformi.

Europsko vijeće pozdravilo je u lipnju 2007. uvođenje eura na Cipru i Malti od siječnja 2008. godine, nakon što je Europska komisija mjesec ranije usvojila izvješće o konvergenciji u kojem se potvrđuje da ove dvije članice EU-a ispunjavaju Maastriške kriterije za uvođenje eura.

  

Više o tome:

Europska komisija: Three days to go before Cyprus and Malta adopt the euro