naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Euro hvata korak s dolarom u deviznim rezervama širom svijeta

Udio eura u službenim deviznim rezervama zemalja širom svijeta brzo se povećavao u odnosu na udio dolara, prenosi londonski The Financial Times službene statističke podatke.


U trećem tromjesečju ove godine udio eura u poznatim deviznim rezervama u svijetu porastao je na 26,4 posto u odnosu na 25,5 posto u drugom tromjesečju 2007. odnosno 24,4 posto u trećem tromjesečju prošle godine, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF). To je povećanje odraz jačanja tečaja jedinstvene europske valute na deviznim tržištima.


Udio dolara u poznatim službenim deviznim rezervama, izračunat u dolarskom izrazu, smanjen je u trećem tromjesečju ove godine na 63,8 posto u odnosu na 66,5 posto u odgovarajućem razdoblju prošle godine. 


Jačanje eura dodatno će učvrstiti uvjerenje europskih monetarnih čelnika da euro postaje važan konkurent dolaru. Europska komisija naglasila je međutim da će eventualna promjena u relativnom statusu valuta biti vrlo spora zbog inercije i prednosti povlaštenog položaja dolara.


Međunarodna uloga eura ovisit će o odlukama središnjih banaka da diversificiraju devizne portfelje i o tempu razvoja financijskih tržišta u eurozoni, objavila je Europska komisija u prosinačkom izvješću o gospodarstvu eurozone.


Članstvo Velike Britanije u zoni primjene eura osjetno bi povećalo važnost eurozone kao svjetskog financijskog čvorišta, istaknuo je Bruxelles.


U prošloj je godini vrijednost novčanica eura u opticaju premašivala vrijednost dolarskih novčanica a euro je pretekao dolar i kao valuta u kojoj su izraženi dugovi na međunarodnoj razini.(Hina)


  


Više o tome:

Financial Times: Euro gains on dollar in official reserves