naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pozvao na normalizaciju situacije u Keniji

Europska unija izrazila je sumnju u regularnost predsjedničkih izbora održanih u Keniji i pozvala vlasti da zadrže stabilnost u zemlji koja je dugo bila uzor demokracije u politički nestabilnoj regiji. 

Nemiri u ovoj zemlji sa stanovništvom od 35 milijuna, smještenoj na istočnoj obali Afrike, izbili su nakon što je nakon predsjedničkih izbora na kojima je novi petogodišnji mandat osvojio Mwai Kibaki, usprkos tvrdnjama opozicijskog lidera Raila Odinge koji je Kibakija optužio za izbornu prijevaru.

Glavni promatrač Europske unije na kenijskim izborima Alexander Graf Lambsdorff izrazio je žaljenje zbog uočenih nepravilnosti tijekom izbora i izjavio kako tijekom održavanja izbora nisu ispunjeni ključni međunarodni i regionalni standardi.

Prema  Lambsdorffu izbore su obilježili nedostatak transparentnosti tijekom prikupljanja i prebrojavanja glasova, što dovodi u pitanje ispravnost konačnih rezultata.

Dužnosnici EU-a ukazuju na razlike u podacima obavljenim u najmanje dvije pokrajine – Molo i Kieni – u odnosu na rezultate objavljene u glavnom gradu Nairobiju koji su puno povoljniji za predsjednika Kibakija.

Visoki predstavnik za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost EU-a Javier Solana pozvao je na rješavanje ovog problema kroz dijalog i na primjereni rok za isticanje prigovora kako bi izborne rezultate podržale sve strane.

Više od 300 Kenijaca je ubijeno, a oko 100 tisuća raseljeno kao posljedica nereda i sukoba koji su izbili nakon predsjedničkih izbora. U srijedu 2. siječnja 35 ljudi, među kojima i djeca, pripadnika kenijskog plemena Kikuya, zapaljeno je u crkvi u kojoj su pokušali naći utočište od bjesne gomile.

Dosad je Kenija smatrana jednom od politički najstabilnijih zemalja u Africi, a ovi nemiri mogli bi ugroziti status zemlje kao sigurnog središta za mnoge multinacionalne kompanije, nevladine organizacije i Organizaciju ujedinjenih naroda.

  

Više o tome: