naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija strahuje od posljedica rekordnih cijena nafte po europsko gospodarstvo

Europska komisija očekuje da će gospodarstvo eurozone osjetiti posljedice rekordnih cijena nafte zadrže li se one na trenutnoj visokoj razini, objavila je u četvrtak 3. siječnja glasnogovornica Komisije Amelia Torres. 


'Zadrže li se cijene na sadašnjoj visokoj razini, to će imati posljedice po gospodarstvo', kazala je Torres u Bruxellesu, naglasivši ipak da Komisija nema nove prognoze za gospodarstvo. Sljedeća međuprognoza EK-a bit će objavljena tek u veljači. 


U jesenskoj je prognozi Bruxelles polazio od pretpostavke da će prosječna cijena nafte u 2008. iznositi 78,8 dolara po barelu a u 2009. 76,0 dolara po barelu.


U međuvremenu su cijene nafte u srijedu prvi put u povijesti na njujorškom tržištu dosegnule razinu od 100 dolara po barelu.


Visoki tečaj eura u određenoj je mjeri amortizirao utjecaj rasta cijena nafte koje su izražene u dolarima, napomenula je glasnogovornica EK-a, dodajući istodobno da bi 'jačanje eura na dulji rok moglo predstavljati problem za europske izvoznike'.(Hina)


  


Više o tome:

EUobserver: Oil hits $100 a barrel mark