naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pohvalila uspješan prelazak na euro na Malti i Cipru

Europska komisija pohvalila je prijelaz na euro u dvije najnovije članice eurozone, Cipru i Malti, koji je prošao glatko i bez problema, dok će učinak na ukupnu stopu inflacije u dvije zemlje biti procijenjen naknadno. 


Dvije mediteranske otočne zemlje uvele su euro 1. siječnja, pridruživši se klubu drugih 13 zemalja koje koriste euro. 


Prema istraživanje Europske komisije koja je predstavljena u četvrtak 3. siječnja 'svi dostupni podaci pokazuju da postupak uvođenja eura ide vrlo lagano i bez incidenata vrijednih pažnje'.


Podaci pokazuju da su 2. siječnja trgovci vraćali ostatak u eurima u 92 posto slučajeva na Cipru i 91 posto na Malti, iako je na Malti bilo nekoliko inicijalnih slučajeva manjka eura u dućanima.


Ovi slučajevi manjka pojavljivali su se naročito tijekom prvog dana uvođenja eura budući da su banke bile zatvorene, a neki kupci trošili su velike količine malteških lira kako ih poslije ne bi morali zamjenjivati u bankama.


Komisijino istraživanje također je pokazalo kako je 42 posto Maltežana imalo samo ili uglavnom novčanice, a njih 52 posto samo ili uglavnom kovanice eura u svojim novčanicima. Na Cipru ovi podaci iznosili su 43 posto za novčanice, a 46 posto za kovanice eura.


Za plaćanje u dućanima samo je manjina stanovnika Cipra, njih 28 posto i 36 posto Maltežana prvog radnog dana koristila eure, ali to je slična situacija kakva je bila prošle godine u Sloveniji kada je prvog radnog dana samo 19 posto slovenskih građana plaćalo eurima. Lokalne vlasti također su prijavile da su se u nekim bankama i pred bankomatima stvorili redovi.


U obje zemlje razdoblje dvostruke cirkulacije trajat će do 31. siječnja. 2008. 


Prije usvajanja eura na Cipru i Malti europski su dužnosnici pozvali vlasti u obje zemlje da osiguraju da prelazak na euro ne iskoriste prevaranti i podignu cijene, te potom taj rast pripišu usvajanju eura.


Usporedbe radi, prilikom prelaska na euro u Sloveniji prije godinu dana, podignute su cijene nekih usluga, primjerice u restoranima i kafićima.


Komisija predviđa da će inflacija u Sloveniji 2007. iznositi 3,5 posto te  dostići 3,7 posto u 2008., dok je 2006. godine inflacija iznosila 2,5 posto.


 

Više o tome:

EUobserver: Brussels praises smooth switch to euro in Cyprus and Malta