naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rekordne cijene nafte uzrokuju strah od inflacije

Zbog cijene sirove nafte koja je prošloga tjedna dostigla rekordnu cijenu od 100 dolara po barelu, europski građani moraju se pripremiti za velika povećanja cijena plina i struje u sljedećim tjednima, a velike kompanije u Velikoj Britaniji i Francuskoj već su najavile da će podići cijene, čak i do 27 posto. 


Tijekom vikenda, britanski Npower, četvrta energetska kompanija po snazi u toj zemlji, podigao je cijene struje prosječno za 12,7 posto a plina 17,2 posto, rekavši da je 'natjeran na podizanje cijena jer su se cijene na svjetskom tržištu dramatično podigle'. 


Druge britanske kompanije najavile su da će slijediti Npower, rekavši da će podizanje cijena od oko 15 posto najaviti sljedećeg mjeseca.


Francuska vlada također je odobrila povećanje cijena plina za 4 posto, ali vodeći francuski dobavljač Gaz de France kritizirao je povećanje kao nedovoljno, rekavši da će tako mali rast cijena dovesti do gubitka kompanije od oko 90 milijuna eura u prvom kvartalu 2008. 


Dok jedni političari traže da se ispita jesu li povećanja cijena opravdana ili kompanije žele povećati profite svaljujući teret na potrošače, drugi kažu da je teško očekivati da će vlade intervenirati.  


'Promjene cijena su komercijalna odluka kompanija i moramo prihvatiti činjenicu da globalna potražnja diže cijene energije širom svijeta', rekao je britanski ministar za energetiku Malcolm Wicks.


Sindikati i tijela za zaštitu potrošača u Britaniji i Francuskoj kritizirali su rast cijena kao 'socijalno neprihvatljiv' i 'ekonomski neopravdan'.


Ipak, cijene energije vjerojatno će se povećati tijekom sljedećih godina a mnogi stručnjaci, iako je nafta skliznula na 98 dolara, predviđaju da će njezina cijena dalje rasti te utjecati na troškove života.


Po istraživanju javnog mišljenja koje je u ponedjeljak objavio list Financial Times, rastuće cijene struje na vrhu su popisa strahova Nijemaca u 2008.


Povećanje cijene energenata počelo je također rađati strah od inflacije. U eurozoni godišnja stopa inflacije u prosincu 2007. bila je 3,1 posto, znatno iznad cilja od 2 posto koji je odredila Europska središnja banka (ECB).


'Nedavno povećanje cijena nafte i hrane ima snažan rastući učinak na inflaciju u sadašnjem kontekstu', rekao je prošloga tjedna predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet.(Hina)


  


Više o tome:

  • EurActiv: Rising energy prices fuel inflation fears
  • Financial Times: Rising power prices sour German view of liberalisation