naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovensko EU predsjedništvo o Kosovu i proširenju

Slovenski čelnici se nadaju kako će pitanje Kosova bit rješeno do kraja slovenskog predsjedanja Unijom u lipnju te smatraju kako je svaki ishod osim kosovske neovisnosti malo vjerojatan. 


Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak 7. siječnja je u Ljubljani razgovarao sa šezdesetak stranih dopisnika iz Bruxellesa koji borave u Sloveniji na poziv slovenske vlade, kako bi se upoznali s prioritetima slovenskog predsjedanja Europskom unijom.


Govoreći o Kosovu Janša je rekao kako je za Kosovo jasno što će se s njim dogoditi te da samo ostaje pitanje kako to provesti.


Janša je istaknuo kao je 'očigledno' da je nemoguće naći rješenje koje bi zadovoljilo obje strane na Kosovu te kako 'nije moguće' prisiliti Srbe i Kosovare da zajedno žive zbog načina na koji je režim Slobodana Miloševića postupao s etničkim Albancima.


Slovenski premijer je dodao kako Kosovo vjerojatno neće odmah postići 'potpunu neovisnost', koju će nadzirati međunarodna zajednica, dok će unutrašnju stabilnost garantirati snage Sjevernoatlantskog saveza.


Europska perspektiva Srbije njezina je jedina alternativa, rekao je Janša te veću važnost dao izjavama proeuropskih političara u Srbiji u odnosu na one koje o Kosovu i ulasku u EU iznosi srbijanski premijer Vojislav Koštunica.


Pitanje Kosova naći će se na dnevnom redu slovenskog EU predsjedništva nakon predsjedničkih izbora u Srbiji, čiji će se prvi krug održati 20. siječnja, a mogući drugi krug 3. veljače.


Janša je u perspektivi kritičnijim ocijenio stanje u Bosni i Hercegovini nego ono na Kosovu te da je za BiH pitanje kako osigurati perspektivu i funkcioniranje države kojom preko visokog predstavnika upravlja međunarodna zajednica.


Slovenski premijer najavio je kako će se slovensko predsjedništvo zauzeti za nastavak pretpristupnih pregovora s Turskom u nekoliko poglavlja, bez obzira na protivljenje nekih država članica Unije, poglavito Francuske.


  


EUobserver: Slovenia hopes for Kosovo solution by end of presidency