naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija: Trajno rješenje ZERP-a naći u okviru pregovora o ribarstvu s Hrvatskom

Europski povjerenik za ribarstvo Joe Borg izjavio je u četvrtak 10. siječnja da se za pitanje hrvatskog Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) treba što prije pronaći makar privremeno rješenje, a trajno rješenje treba naći u okviru  pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom u poglavlju ribarstva. 


'Važno je pronaći rješenje što je prije moguće, makar i privremeno, imajući u vidu da se trajno rješenje treba pronaći u okviru pristupnih pregovora s Hrvatskom u poglavlju ribarstva', izjavio je Borg skupini hrvatskih i slovenskih novinara.


'Ribarstvo spada u zajedničku europsku politiku i zajednička pravila će se primjenjivati i u Hrvatskoj i stoga je u njezinom interesu da se pronađe rješenje u okviru parametara Zajedničke ribarske politike. Mi ćemo se sigurno angažirati zajedno s Hrvatskom što je prije moguće tako da pregovori u poglavlju ribarstva, onda kada se pronađe rješenje na takav način, mogu biti otvoreni i gotovo odmah zatvoreni', rekao je europski povjerenik. 


Otvaranje pregovora s Hrvatskom u poglavlju ribarstva već duže vrijeme blokira Slovenija. 


Borg je istaknuo da pitanje ZERP-a ima dva aspekta - prvi se odnosi na granični spor između Hrvatske i Slovenije, a 'to je bilateralno pitanje, koje treba riješiti bilateralno i Komisija može pomoći ako Slovenija i Hrvatska to zatraže'. 


Drugi aspekt odnosi se na ribarstvo i on se dotiče interesa talijanskih i slovenskih ribara, dodao je Borg. 


'Europska komisija ima interes da se pronađe rješenje za to pitanje da ribari iz Zajednice mogu obavljati svoje aktivnosti na održiv način. Bitno je da se osigura održivo ribarstvo, ali da se interesi naših ribara na odgovarajući način očuvaju', rekao je. 


Upitan kakve bi mjere Komisija mogla podržati, Borg je rekao da se može razmišljati o različitim načinima kako bi se osiguralo održivo ribarstvo u tom dijelu Jadrana na nediskriminatorni način.


'Važno je da se izvan teritorijalnih voda poštuje ribarstvo i tradicionalna ribarska prava, jer to ne treba biti unutar zajedničke ribarske politike, ali ne smije biti diskriminirajućeg tretmana, a istodobno se mora osigurati održivo ribarstvo'. 


'Može se razgovarati i pronaći rješenje unutar parametara zajedničke ribarske politike, koje bi moglo, siguran sam, biti prihvatljivo za sve zainteresirane strane', rekao je Borg.


Hina