naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sindikati pozvali ECB na pravedniju politiku plaća

Europska konfederacija sindikata optužila je Europsku središnju banku da vodi 'križarski rat' protiv pravednih plaća u EU. 


ETUC je upozorio da banka sa sjedištem u Frankfurtu 'nastavlja koristiti argument' da će rast cijena nafte potaknuti spiralni rast plaća i cijena, što ETUC smatra pogrešnim iz dva razloga. 


'S obzirom na to da plaće po satu rastu po stopi od samo 2,6 posto, a udio plaća u ukupnom dohotku nastavlja padati, jači rast plaća ne predstavlja opasnost za inflaciju', rekao je u srijedu zamjenik glavnog tajnika ETUC-a Reiner Hoffman. 


'Kao drugo, s obzirom na precijenjeni tečaj eura i financijski sustav koji još osjeća posljedice krize na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita, zona eura treba snažan rast plaća kako bi zadržala gospodarski rast i nastavila otvarati nova radna mjesta', rekao je, reagirajući na govor predsjednika ECB-a Jean-Claudea Tricheta od proteklog vikenda.


Hoffman je zabrinut i što ECB po njegovu mišljenju podržava 'nepravednu i nesmiljenu' konkurenciju time što minimalne nadnice smatra 'nepotrebnima', čak i u situaciji kada one mogu potonuti na tri do četiri eura po satu.  


'ECB postupa daleko izvan svojeg mandata kako je definiran u Ugovoru EU-a', rekao je. 


'ECB napada kolektivne pregovore i pravedne plaće kako bi prikrio činjenicu da očito nije sposoban pronaći odgovor na aprecijaciju tečaja eura i financijsku krizu s drugorazrednim hipotekarnim kreditima tako da smanji kamatne stope.' 


ETUC predstavlja 82 sindikalne organizacije iz 36 europskih zemalja. 


Europska središnja banka ostavila je na sastanku u četvrtak, prvom u ovoj godini,  ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom na 4,0 posto, no prema pisanju Financial Timesa spremna ju je podići ako inflacija izmakne kontroli. 


Inflacija u eurozoni dosegnula je u prosincu šestogodišnji maksimum od 3,1 posto, daleko preko ECB-ove granice od dva posto. 


Banka poziva na oprez u pogledu plaća, strahujući da bi rast inflacije, izazvan rastućim cijenama nafte i hrane, mogao potrajati ako se pretoči u povećanje plaća. 


Prognoze ECB-a iz prosinca pokazale su da bi se inflacija trebala spustiti ispod dva posto do 2009., pod uvjetom da ne dođe do općeg popuštanja zahtjevima za povećanjem plaća.


ECB-ova stajališta ne podudaraju se, međutim, s političkim raspoloženjem u zemljama članicama. 


U Berlinu, kao i drugdje, političari smatraju da bi radnici trebali dobiti veći komad kolača. 


Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet upozorio je prošli vikend njemački vladajući CDU kako je 'ključno' da se 'trenutačne stope inflacije ne odraze' na određivanje plaća.


Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obećao je da će podignuti plaće radnika u javnom sektoru u zamjenu za smanjenje broja zaposlenih i reorganizaciju rada. Pojačao je također pritisak na poslodavce da pregovaraju sa sindikatima o mogućnosti povećanja plaća, zaprijetivši da će im ukinuti porezne olakšice i državne potpore ako odbiju barem započeti pregovore sa svojim zaposlenicima. 


Sindikati u Italiji počeli su također ovaj tjedan pregovore o plaćama zahtjevom za nižim porezima i većim socijalnim izdvajanjima kako bi se povećala kupovna moć radnika. Premijer Romano Prodi svjestan je potrebe za određenim smanjenjem poreza, no želi sporazum sa sindikatima koji bi povezao plaće s produktivnosti i poslodavcima dao veću fleksibilnost.(Hina)


 

Više o tome:

EurActiv: ECB attacks on wage claims raise tension with trade unions