naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nevladine udruge nezadovoljne nacrtom direktive o obnovljivoj energiji

Skupina nevladinih udruga uputila je europskom povjereniku za energetiku Andrisu Piebalgsu pismo u kojem iskazuju svoje nezadovoljstvo nacrtom nove direktive o obnovljivoj energiji koja bi uskoro trebala biti finalizirana. 


Nacrt direktive o obnovljivoj energiji, koji bi trebao biti finaliziran 23. siječnja, ne predviđa dovoljno stroge kriterije vezane uz proizvodnju biogoriva i mogao bi dovesti do uništavanja važnih ekosustava i snižavanja društvenog standarda, upozorila je ovih dana skupina 17 nevladinih udruga u svojem pismu upućenom Piebalgsu. 


Oni su Piebalgsa nadalje pozvali na uvođenje strožih standarda proizvodnje biogoriva ili potpuno ukidanje obvezujućih ciljanih razina udjela biogoriva u transportu. 


EU čelnici prošlog su se ožujka obvezali na ciljano povećanje udjela biogoriva u transportu sa sadašnjih razina od oko 2,0 na 10 posto do 2020., ovisno o razini održivosti njihove proizvodnje. 


Već su se javile zabrinutosti da bi stavljanje naglaska na čisto numerički cilj moglo navesti proizvođače goriva da se isključivo koncentriraju na smanjenje emisija CO2 po najnižoj mogućoj cijeni, ne uzimajući u obzir druge potencijalno negativne popratne pojave - posebice one povezane uz masovnu proizvodnju biogoriva iz poljoprivrednih proizvoda, što uključuje deforestaciju, rast cijena hrane, te nedostatnost opskrbe vodom. 


No, nevladine udruge ističu kako Komisijin nacrt kakav je sada uopće ne osigurava održivost proizvodnje biogoriva. Naime, upozoravaju oni, iako sprječava iskorištavanje nekih područja, primjerice trajnih travnjaka, šuma i močvara, radi postizanja ciljanih 10 posto proizvodnje, ta direktiva neke važne ekosustave ostavlja posve nezaštićenima, poput savane, te vode i zemlje.


Dodatni problem predstavlja to što taj dokument proizvodnju biogoriva u zaštićenim područjima kao što su šume ocjenjuje kao održivu, pod uvjetom da je prenamjena zemlje provedena prije siječnja 2008. 


'U osnovi to znači da svatko tko je prije dva tjedna posjekao tropsku šumu sada može prodavati biogorivo koje proizvodi na dobivenoj zemlji kao ekološki održivo', upozorava Adrian Bebb iz organizacije Friends of the Earth. 


Komisija je posve zanemarila niz velikih posljedica koje bi mogle proizaći iz proizvodnje biogoriva na takvoj razini, poput poskupljenja cijena hrane, nedostatnost opskrbe vodom, uništavanje šuma radi razvoja novih plantaža te loših uvjeta rada u zemljama u razvoju, kao i selidbu drugih poljoprivrednih aktivnosti u društveno ili ekološki osjetljiva područja poput savana i tropskih šuma.  


Nevladine udruge Piebalgsa, stoga, pozivaju da osigura prihvaćanje isključivo onih biogoriva koja donose značajna smanjenja u smjeru ispunjenja zadanih ciljeva. Postojeći nacrt prijedloga uopće ne specificira minimalne razinu potrebnog smanjenja emisija, a nevladine udruge smatraju da ona ne smije biti niža od 50 posto.


To bi rezultiralo isključivanjem čitavog niza biogoriva, uključujući etanol iz šećerne trske ili kukuruza, te neke vrste biodizela iz palminog ulja i uljane repice. Proizvođači goriva, pak, tvrde da bi se time posve onemogućilo ostvarivanje 10-postotne ciljane razine.(Hina)


 

Više o tome:

  • EUobserver: EU admits biofuel target problems
  • EurActiv: EU seeks flexibility on renewable energy trade