naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže mjere za poticanje sigurnih novih prehrambenih proizvoda u EU

Europska komisija je u ponedjeljak 14. siječnja prihvatila prijedlog za reviziju postojeće regulative na područje nove hrane sa ciljem poboljšanja pristupa nove i inovativne hrane na EU tržišta, uz istovremeno održanje visoke razine zaštite potrošača. 


Revizija pravila ima za cilj pojednostaviti postupak za dobivanje odobrenja i potaknuti kompanije na ulaganja u razvoj novih vrsti hrane i tehnika proizvodnje hrane.

Po prijedlogu revizije koji je pripremila Komisija postupak odobrenja nove hrane bit će jednostavniji i učinkovitiji, što bi trebalo omogućiti brži dolazak nove inovativne hrane na EU tržište. Time bi 500 milijuna potrošača u EU lakše mogli uživati u egzotičnim prehrambenim proizvodima kao što su noni juice s Tahitija ili sušena jezgra plodova baobaba, popularna u Africi. 


Prema revidiranim propisima, postupak ispitivanja i odobrenja za novu hranu bit će centraliziran. To znači da će, umjesto da početnu procjenu provodi pojedina zemlja članica i šalje drugoj radi mišljenja, Komisija zaprimiti zahtjev za odobrenje a Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potom provesti znanstveno ispitivanje toga proizvoda.


Komisijin prijedlog uključuje i odredbe o roku zaštite za novoproizvedenu inovativnu hranu. Po novom sustavu prvi podnositelj zahtjeva dobio bi odobrenje za njezinu prodaju u razdoblju od pet godina dok ona ne postane generičkom hranom koju bi ostali mogli proizvoditi i prodavati.


Komisija ističe da su također donesene posebne uredbe za hranu koja se tradicionalno ne prodaje u EU ali čija je tradicija konzumiranja u trećim zemljama pokazala da je sigurna po zdravlje. Postupak odobrenja te hrane također je pojednostavljen, ističu dalje u svojem priopćenju.


U EU se novom hranom definira ona koja se nije u značajnijom mjeri konzumirala u Europi prije svibnja 1997. kada su na snagu stupili aktualni propisi s toga područja. To može biti hrana dobivena primjenom novih tehnika i tehnologija, ili ona koja se tradicionalno koristi negdje drugdje u svijetu no tradicija njezine upotrebe ne postoji u Europi.


Po EU propisima o novoj hrani sastojci nove hrane moraju dokazivati zadovoljenje triju kriterija prije odobravanja njihove prodaje. Moraju biti sigurne po zdravlje, njihove etikete ne smiju navoditi na krive zaključke a njihova nutritivna vrijednost ne smije biti lošija od ostale hrane koju bi one zamijenile.


Svake godine EU zemlje prime desetak zahtjeva za odobrenjem neke nove hrane a dosad je odobreno njih 22 od ukupno zaprimljenih 86 zahtjeva.(Hina)


 


Više o tome:

Europska komisija: Commission proposes measures to encourage safe novel foods in the EU