naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Verheugen i dalje protiv planova Komisije glede emisija iz novih automobila

Europski povjerenik za industriju Guenter Verheugen ponovio je svoje strahove glede planova EK o smanjivanju emisije štetnih plinova iz novih automobila, rekavši da bi ti planovi trebali biti strukturirani na taj način da ne štete položaju europskih proizvođača automobila na svjetskom sceni. 


'Ekonomija i ekologija nisu neprijatelji', rekao je Verheugen zastupnicima Europskog parlamenta, naglašavajući da je europska automobilska industrija jedna od manjeg broja industrija u kojima je Europa i dalje vodeća na svjetskoj sceni. 


Po planovima Komisije, prosječna emisija ugljičnog dioksida iz novih automobila mora biti smanjena na 130 grama po kilometru od 2012. Ako taj obvezujući cilj ne uspiju provesti, proizvođači bi do 2015. trebali biti kažnjeni s 95 eura po gramu koji se ispušta iznad dopuštene granice. 


Verheugen je odbio prihvatiti prijedlog kada se o njemu raspravljalo u prosincu. Dodatno, nije sudjelovao na konferenciji za novinare kada se objavljivao paket.


'Sve industrije moraju čuvati okoliš koliko je to tehnološki moguće, ali ne mislim da to moramo činiti na taj način da se potkopa naša međunarodna konkurentnost', rekao je Verheugen.


On je upozorio kako ne bi trebalo doći do situacije u kojoj bi 'industrija emigrirala' odnosno preselila se na neko drugo mjesto. To bi dovelo do ogromnog gubitka radnih mjesta, ali i do većeg zagađenja, budući da kompanije izvan Europe proizvode po manje strogim ekološkim pravilima, kaže on. 


Verheugen, podrijetlom iz Njemačke koja je najveći proizvođač nekih od najbržih i najluksuznijih automobila na svijetu, također je sugerirao da bi trebao postojati uravnoteženi pristup svim vrstama proizvoda a ne samo automobilima. 


'Ako je nemoralno voziti veliki automobil i zagađivati više od nekoga tko vozi mali automobil, također je nemoralno živjeti u ogromnoj kući u kojoj se veliki novac troši na grijanje', rekao je Verheugen. 


Europska automobilska industrija u cjelini proizvodi 19 milijuna vozila svake godine, stvarajući 2,3 milijuna izravnih radnih mjesta te daljnjih 10 milijuna u vezanim sektorima.(Hina)


  


Više o tome:

EUobserver: Verheugen maintains distance from EU car emissions plans