naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pokrenuo istragu u farmaceutskom sektoru

Europska komisija objavila je u srijedu 16. siječnja da je pokrenula istragu o mogućem kršenju načela ravnopravne tržišne utakmice u farmaceutskom sektoru.


Bruxelles je objavio da provodi nenajavljene inspekcije u 'inovativnim i tvrtkama koje proizvode generičke lijekove' kako bi pronašao dokaze o gušenju konkurencije.


Zabrinutost zbog rjeđe pojave novih lijekova i kašnjenja generičkih proizvoda na tržištima EU potaknula je Bruxelles na pokretanje istrage kako bi se utvrdilo krše li kompanije međusobnim dogovorima o patentima načelo ravnopravne tržišne utakmice.


Komisija će također ispitati blokiraju li proizvođači pojavu konkurencije na svojim tržištima umjetnim i nedopuštenim preprekama poput pravnih postupaka pred sudovima i zloupotrebe prava koja proizlaze iz zaštite patenata.


'Pojedinci i vlade žele jak farmaceutski sektor koji će isporučivati bolje proizvode i veću vrijednost za plaćeni novac', naglasila je povjerenica EU za tržišno natjecanje Neelie Kroes, napominjući da Europljani na lijekove troše oko 200 milijardi eura godišnje, odnosno oko 400 eura po osobi.


'Ako se ne proizvode inovativni proizvodi a u pojedinim slučajevima kasne jeftine generičke alternative postojećim proizvodima, moramo utvrditi razloge i po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere', dodala je.


GlaxoSmithKline Plc, Sanofi-Aventis SA i AstraZeneca Plc, tri najveća proizvođača lijekova u Europi, potvrdili su da su obuhvaćeni istragom, a isto je potvrdio i američki Pfizer Inc., vodeći proizvođač lijekova u svijetu.


Komisija će objaviti početno izvješće o rezultatima istrage u drugoj polovini godine a konačni rezultati očekuju se u prvoj polovini 2009.(Hina)


  


Više o tome:

  • Europska komisija: Antitrust: Commission launches sector inquiry into pharmaceuticals with unannounced inspections
  • EurActiv: Big pharma groups raided in EU antitrust probe
  • EUobserver: Brussels springs 'surprise inspections' on drug firms