naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Merkel skeptična glede sastanka o euru

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u utorak 15. siječnja u obranu Europske središnje banke (ECB), odbacivši ideju Francuske o sastanku europskih političara o monetarnim pitanjima. 


Merkel je kazala kako je 'jako skeptična' prema toj inicijativi, koju je u nedjelju predložio francuski premijer Francois Fillon, o 'dijalogu šefova država zone eura o gospodarskoj politici' tijekom ljeta 2008. 


Njemačka kancelarka ponovila je, kao što je već mnogo puta kazala, da jako drži do neovisnosti monetarne politike. 


'Na pitanje pokušavam li izmijeniti tečaj eura na štetu stabilnosti cijena odgovaram ne', rekla je Merkel, ističući kako se 'uvijek govori o problemima' koje uzrokuje snažan euro, dok se 'prednosti rijetko navode'. Među njima je, po njezinu mišljenju, i činjenica da će snažna valuta 'ojačati Europu' kao ekonomsku silu. 


Tečaj eura iznosio je u utorak nešto manje od 1,49 dolara. Snažan tečaj brine mnoge europske izvoznike, jer povećava troškove izvoza. No njemačka kancelarka u tome vidi znak europske 'ekonomske snage', a takvo stajalište zauzima također i njezin ministar financija, socijaldemokrat Peer Steinbrueck.(Hina)


  


Više o tome:

  • EUobserver: Merkel rejects Sarkozy's top eurozone summit idea