naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Devedeset posto Europljana vjeruje da je gubitak bioraznolikosti problem

Rezultati istraživanja Eurobarometra o stajalištima Europljanja prema bioraznolikosti pokazali su kako 90 posto građana vjeruje da je gubitak raznolikosti ozbiljan problem. Istraživanje ističe zabrinutost Europljana zbog smanjivanja i izumiranja životinjskih i biljnih vrsta, prirodnih staništa i ekosustava.

Najveći strah zabilježen je u Grčkoj, Portugalu i Rumunjskoj. Zanimljiv je podatak da su Europljani više zabrinuti zbog globalnog gubitka bioraznolikosti nego zbog gubitka u njihovoj zemlji.

Europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas naglasio je kako je gubitak bioraznolikosti nepovratan proces te kako se Europska unija još od 1970. zalaže za zaštitu prirode. Prema njegovim riječima, danas se teži na realizaciji cilja o zaustavljanju gubitka bioraznolikosti na našem kontinentu do 2010. Dostizanje tog cilja traži od svih u Uniji suradnju kako bi se osiguralo održavanje zdravih ekosustava.

Prema istraživanju Eurobarometra, Europljani smatraju zagađenje zraka i vode te katastrofe koje je izazvao čovjek, primjerice izlijevanje nafte i industrijske nesreće, najvećim prijetnjama bioraznolikosti (27 posto).

Nakon toga slijede klimatske promjene (19 posto), intenziviranje poljoprivrede, deforestacija i prekomjerni izlov ribe (13 posto), te izgradnja cesta, kuća i industrijskih zona (8 posto). U ovom trenutku, petina Europljana vjeruje da je već pogođena gubitkom bioraznolikosti, a 70 posto misli ih da će to pogoditi u budućnosti njihovu djecu.

Za 93 posto Europljana, očuvanje bioraznolikosti moralna je obveza koja se tiče sadašnje generacije. Europski građani također su svjesni da je kvaliteta njihova života ovisna o bioraznolikosti, a 75 posto ih vjeruje da gubitak bioraznolikosti može imati negativne ekonomske posljedice. Dvije trećine Europljana kaže da je već učinilo osobni napor za zaštitu bioraznolikosti, dok bi trećina rado učinila i više.

Kamen temeljac europske politike za zaustavljanje gubitka bioraznolikosti je mreža Natura 2000, europska mreža za zaštitu prirodnih područja, najvrednijih staništa i ugroženih vrsta.

Mreža Natura 2000 pokriva oko 20 posto ukupnog teritorija Unije, a znatno se povećala 2007. kada je proširena za područje od oko 90.000 četvornih kilometara, otprilike veličine Portugala. Unatoč tome, Europljani imaju malo znanja o Naturi 2000 - 80 posto kaže da nikad za nju nije čulo, a od onih koji jesu vrlo malo zna što ona predstavlja, kaže Europska komisija.

Godine 2001. europski čelnici obvezali su se da će Europska unija zaustaviti gubitak bioraznolikosti do 2010., a Europska komisija je 2006. objavila akcijski plan u tom smjeru.(Hina)

 

Više o tome: