naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles započinje razgovore s Beogradom o neviznom režimu

Europska komisija je u petak 18. siječnja najavila da će sa Srbijom potkraj ovoga mjeseca započeti razgovore o neviznom režimu za ulazak srbijanskih građana u schengenski prostor.

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za pravosuđe i unutarnje poslove Franco Frattini izjavio je da je 'odlučio pokrenuti dijalog sa srbijanskim vlastima o budućem neviznom režimu za građane Srbije koji putuju u Europsku uniju. Prvi sastanak na tehničkoj razini održat će se 30. siječnja u Beogradu'.  


Tehnički dijalog između Europske komisije i Srbije trebao bi rezultirati popisom uvjeta koje će Beograd morati ispuniti za ukidanje viza, rekao je Frattinijev glasnogovornik Friso Roscam Abbing.


Za sada će se razgovori o ukidanju viza voditi samo sa Srbijom, a s ostalim zemljama zapadnog Balkana trebalo bi započeti uskoro, rekao je glasnogovornik. 


Na niz novinarskih pitanja nije li ta odluka donesena u svjetlu predsjedničkih izbora u Srbiji, pogotovo što se početak dijaloga neubičajeno najavljuje dva tjedna unaprijed, glasnogovornici Komisije nisu izravno odgovarali, nego su ponavljali Frattinijeve riječi da je 'dijalog opipljivi dokaz političke odlučnosti EU-a i da to potvrđuje europsku perspektivu Srbije'.


U Europskoj uniji diskretno žele podržati sadašnjeg predsjednika Borisa Tadića, nastojeći izbjeći da se Srbije okrene protiv Bruxellesa. 


Posljednjih dana unutar EU-a pokušalo se nešto fleksibilnije tumačiti što znači 'puna suradnja' s Haškim sudom kako bi se omogućilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom 28. siječnja. Međutim, takvi pokušaji su propali nakon inzistiranja Nizozemske i Belgije da bi najbolji dokaz za punu suradnju sa Sudom bila činjenice da se Ratko Mladić nađe u haškom pritvoru. 


Za Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana od početka ove godine na snazi je nešto blaži sustav izdavanja viza. Pojedine skupine građana, studenti, znanstvenici, novinari mogu besplatno dobiti schengensku vizu, a ostali građani plaćaju manju cijenu - 35 eura, dok je normalna cijena za građane trećih zemalja 60 eura.(Hina)


 


Više o tome:

Europska komisija: Declaration of Vice-President Franco Frattini on the launch of a dialogue on visa free travel for Serbia