naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Piebalgs: Biogoriva nemaju alternative

Povjerenik za energetiku Europske komisije Andris Piebalgs odbacio je u ponedjeljak 21. siječnja ocjenu britanskog odbora za okoliš prema kojoj korištenje biogoriva ima negativan učinak na okoliš.

 'Komisija izražava svoje duboko neslaganje s izvješćem odbora za okoliš britanskog parlamenta, u kojem se kaže da je sveukupni učinak biogoriva na okoliš negativan', rekao je povjerenik Piebalgs. 


'Naprotiv, biogoriva donose znatno smanjenje emisije ugljičnog dioksida u usporedbi s njihovom alternativom, naftom', dodaje povjerenik.


Piebalgs ističe da postoje samo tri načina za smanjenje emisije ugljičnog dioksida u prometnom sektoru: prijelaz na 'čišća' prijevozna sredstva poput željeznice i javnog prijevoza, promicanje vozila s manjom potrošnjom te korištenje biogoriva. 


Europska komisija će u srijedu u Europskom parlamentu predstaviti zakonski klimatsko-energetski paket, u kojem se između ostaloga predviđa da udio biogoriva u ukupnoj potrošnji naftnih derivata u prometnom sektoru iznosi 10 posto do 2020. godine. 


Piebalgs ističe da osim ključnog doprinosa održivosti prometnog sektora, biogoriva imaju i niz drugih prednosti: smanjenje ovisnosti o uvozu nafte, pružanje izgleda za razvoj siromašnijih zemalja te trasiranje puta novoj generaciji biogoriva. 


'Osim toga, izvješće je propustilo spomenuti da je nafta jedina alternativa biogorivu dok nove tehnologije, poput motora na vodik, ne postanu tržišno konkurentni', ističe Komisija.


U izvješću britanskog parlamenta stoji da je potpora biogorivima preuranjena s obzirom na znatne ekološke rizike koje sa sobom nosi.(Hina)


  


Više o tome:


Europska komisija: Statement of Energy Commissioner Andris Piebalgs in response to the biofuels report of the House of Commons