naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa zabrinuta zbog moguće recesije američkog gospodarstva

Na sastanku ministara financija Europske unije koji se održava u utorak 22. siječnja radi sagledavanja najnovijih trendovima na svjetskim tržištima, predsjedatelj eurozone Jean-Claude Juncker upozorit će na negativne posljedice koje bi za Europsku uniju moglo imati izbijanje gospodarske recesije u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Sastanak ministara financija održava se usred najvećeg pada dionica na svjetskim burzama nakon terorističkih napadana na Ameriku 11. rujna  2001. Samo u ponedjeljak Londonski FTSE 100 potonuo je za 5.5 posto, a burzovni indeksi frankfurtske i pariške burze za oko 7 posto. 

Cijene dionica pale su i na tržištima Azije i Australije, a isti razvoj događaja očekuje se i na američkom tržištu obveznica. 

Ekonomski stručnjaci kažu kako ovo trendovi odražavaju nepovjerenje  investitora  prema planu američkog predsjednika Georga Busha koji je Kongresu uputio prijedlog o paketu stimulativnih mjera koji bi trebali ojačati američku ekonomiju te spriječiti izbijanje recesije.  

Budući da su gospodarstva EU-a uvelike ovisna o razvoju situacije na američkom tržištu na koje izvoze većinu svojih proizvoda, loši izvještaji o stanju američkog gospodarstva zabrinjavaju europske ministre financija. 

Juncker je nakon sastanka ministara 15 zemlja članica euro zone održanog u ponedjeljak rekao kako se mogućnost recesije u Americi odbacivala još prije nekoliko mjeseci, ali je dodao kako se danas takva mogućnost ne može isključiti. Luksemburški premijer je kazao kako bi se usporavanje ekonomskog rasta u SAD-u osjećalo u euro zoni, ali je istaknuo kako europsko gospodarstvo počiva na čvrstim temeljima. 

Zbog krize na američkom tržištu hipotekarnih kredita u drugoj polovini prošle godine i Europska komisija revidirala je svoju prognozu za rast europskog gospodarstva u 2008.

Uoči summita G8 najrazvijenijih zemlja svijeta sastat će se lideri najvećih zemlja EU-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije kako bi raspravljali o krizi na svjetskim tržištima.

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU worried at prospect of US recession
  • EurActiv: Eurogroup chief warns of 'excessive pessimism' as stocks plunge