naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
U Zagrebu otvoren informacijski centar za intelektualno vlasništvo

U povodu uključivanja Hrvatske u punopravno članstvo Europske patentne organizacije (EPO) od 1. siječnja ove godine, u utorak 22. siječnja je u Zagrebu otvoren Informacijski centar za intelektualno vlasništvo. 


Hrvatska je 1. siječnja postala punopravna članica EPO-a, tijela osnovanog 1977. koje danas ima 34 zemlje članice, a sjedište joj je u Muenchenu. EPO obavlja centralizirani postupak do priznavanja tzv. europskog patenta, nakon čega se taj patent pretvara u pojedinačne patente u zemljama članicama. 


'Svojim članstvom u Europskoj patentnoj organizaciji Hrvatska dobiva pristup jednom od najučinkovitijih sustava za transfer tehnologije, budući da patenti čine važnu i učinkovitu globalnu distribucijsku mrežu za nove tehnologije', rekla je predsjednica EPO-a Alison Brimelow, priopćila je Delegacija EK u Hrvatskoj. 


'Štoviše, Hrvatska sada može aktivno sudjelovati u oblikovanju budućnosti europskog patentnog sustava, budući da sada ima mjesto i glas u Administrativnom vijeću Europske patentne organizacije', objasnila je Brimelow.  


Informacijski centar za intelektualno vlasništvo (INCENTIV) otvoren je kao javni informacijsko-uslužni centar Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji pruža stručne informacije pojedincima i tvrtkama o zaštiti intelektualnog vlasništva.  


 


Više o tome:


Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj: Otvoren Informacijski centar za intelektualno vlasništvo