naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rice pozvala EU na odlučnost u pitanju Kosova

Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je zemlje članice Europske da ne oklijevaju u rješavanju statusa Kosova. 

Rice je nakon konzultacija o budućim koracima za status Kosova s  predstavnicima EU-a održanim u utorak 22. siječnja u Berlinu upozorila na opasnosti od odugovlačenja u rješavanju ovog problema.

Američka državna tajnica je izrazila uvjerenje kako po pitanju Kosova ne postoji podjela između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, ali je dodala kako je potrebno naći najblaži model tranzicije. 

'Bilo bi dobro dočekati rezultat izbora u Srbiji', rekla je Rice, misleći pritom na drugi krug predsjedničkih izbora koji se održavaju 3. veljače. Rice smatra da nakon toga treba provesti teške odluke, a odgađanje njihove provedbe neće pridonijeti njihovom olakšavanju. 

Europska unija vjeruje kako predsjednički izbori u Srbiji predstavljaju prekretnicu za Srbiju koja mora odlučiti između približavanja europskoj integraciji ili Rusiji.

Trenutni proeuropski kandidat za predsjednika Srbije Boris Tadić sučelit će se u drugom krugu izbora s Tomislavom Nikolićem koji se zalaže za zamrzavanje odnosa s Unijom ukoliko ona prizna neovisnost Kosova.  

Beograd se opire takvom scenariju za svoju južnu pokrajinu koja je pod upravom Ujedinjenih naroda nakon intervencije NATO-a u proljeće 1999., kojom je zaustavljeno etničko čišćenje Albanaca,.

U srijedu 23. i četvrtak 24. siječnja dužnosnici NATO-a i Europske unije sastaju se s novoizabranim premijerom Kosova Hašijem Tačijem s kojim će razgovarati o planu za proglašenje očekivane kosovske neovisnosti. 

Prema diplomatskim izvorima, proglašenje 'Koordinirane deklaracije o neovisnosti' trebalo bi uslijediti krajem veljače ili početkom ožujka. 

Inače, svoje neslaganje prema proglašenju kosovske neovisnosti izrazili su bojni hollywoodski glumci, među njima George Clooney, Sharon Stone i Sean Connery. 

 

Više o tome:

EUobserver: Rice urges Europe to move on Kosovo