naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pozvala Ameriku na smanjenje javne potrošnje

Europska komisija istaknula je nezdravu javnu potrošnu u Americi glavnim uzrokom trenutnog potresa na svjetskim tržištima kapitala te pozvala Washington na smanjenje potrošnje i jačanje štednje. 


Ova tema dominirala je redovnim sastankom europskih ministara financija održanom u Bruxellesu u utorak 22. siječnja nakon najvećeg poniranja dionica na svjetskim burzama nakon terorističkih napadan na Ameriku 11. rujna 2001. 


Iako su zabrinuti zbog mogućih učinaka koje bi izbijanje recesije u Americi moglo imati na gospodarstvo zemalja članica Europske unije, čelnici Europske komisije i europski ministri financija odbijali su pesimistične izjave. 


Povjerenik Europske komisije za gospodarska i monetarna pitanja Joaquin Almunia vjeruje kako europska ekonomija počiva na čvrstim temeljima, čemu su pridonijele reforme i napori za rezanje troškova u javnim financijama.  


Almunia je pozvao Sjedinjene Američke Države da riješe pitanje svojih manjkova, koji su po njegovu mišljenju glavni uzroci potresa na financijskim tržištima.


Manjak na tekućem računu bilance plaćanja i manjak u državnom proračunu predstavljaju glavne uzroke previranja, istaknuo je Almunia te dodao kako to nije jedini, ali je osnovni uzrok. 


Almunia je dodao da što se tiče odgovora američkih vlasti, svaka mjera koju usvoje trebala bi biti usmjerena na smanjenje vanjskog i fiskalnog manjka.


Slovenski ministar financija Andrej Bajuk izjavio je u ime slovenskog EU predsjedništava kako su provedene reforme doprinijele otpornosti Europe prema šokovima na svjetskim tržištima kapitala. 


 


Više o tome:

EUobserver: EU blames US spending for market turbulences