naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila zakonski paket o zaštiti klime i energiji

Europska komisija u srijedu 23. siječnja je usuglasila prijedlog zakonskog paketa za borbu protiv globalnog zatopljenja i o obnovljivim izvorima energije, čija bi provedba koštala svakog europskog obveznika po tri eura tjedno, rekao je predsjednik Komisije José Manuel Barroso.  


'Dodatni troškovi potrebni za provedbu tih prijedloga bili bi manji od 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda do 2020. godine. To je oko tri eura tjedno po glavi stanovnika', rekao je Barroso predstavljajući zakonski paket zastupnicima Europskog parlamenta. 'Budući da cijena nafte i plina svakodnevno raste, stvarna cijena ovoga paketa pada', dodao je.


Prijedlozi Komisije predstavljaju konkretizaciju odluke koju su dogovorili čelnici EU-a na summitu u ožujku prošle godine. Prema toj odluci, EU bi do 2020. godine trebala smanjiti emisiju plinova s učinkom staklenika za 20 posto i povećati udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 posto. 


Taj prijedlog, koji moraju prihvatiti zemlje članice i Europski parlament, predviđa, između ostaloga, da svi veliki industrijski zagađivači od 2013. godine plaćaju 'dozvolu za onečišćenje'. Pod tom obvezom bili bi i proizvođači električne energije, koji emitiraju velike količine ugljičnog dioksida. 


'Električni sektor bit će podložan punom plaćanju dozvola za onečišćenje od početka novog režima 2013.', kaže EK.  


Dodaje da će se u 'druge industrijske sektore, poput zrakoplovstva, postupno uvoditi plaćanje a puni sustav za njih proradit će 2020.' To znači da će rafinerije i zrakoplovne kompanije 2013. početi s kupovanjem dvadeset posto dozvola za zagađenje a taj će udio rasti za deset posto svake godine kako bi ih se 2020. prodavalo svih 100 posto.


Čelična, aluminijska i cementna industrija dobit će također lakši režim, budući da će njihova početna razina 2013. biti potpuno besplatne dozvole.  


Što se tiče sektora koji nisu pokriveni sustavom - promet, stanovanje i poljoprivreda - Komisija će objaviti nacionalne planove smanjivanja emisija. 


Dozvole za onečišćenje kupovale bi se na europskoj burzi za razmjenu CO2, a njihova cijena trebala bi potaknuti proizvođače da investiraju u čišće i ekološki prihvatljive tehnologije.


Taj prijedlog mogao bi naići na veliki otpor u pojedinim zemljama članicama, koje se pribojavaju seljenja proizvodnje u zemlje koje ne bi imale takve ekološke standarde.


Barroso je rekao da je riječ o uravnoteženom prijedlogu, koji će biti koristan i za gospodarstvo i za okoliš. 


'Želimo da industrija ostane na europskom tlu i ne želimo izvoziti radna mjesta u druge dijelove svijeta', rekao je Barroso. 


Barroso je rekao da je ovaj zakonski paket 'najdalekosežniji prijedlog koji je Europska komisija oblikovala posljednjih godina'. 


Prema Barrosu, EU bi ulaganjem u obnovljive izvore energije mogla otvoriti 20 milijuna novih radnih mjesta do 2020. godine, a Europa bi bila prvo gospodarstvo s niskom razinom emisije ugljičnog dioksida. 


Dio paketa je i prijedlog obveza za svaku zemlju članicu u pogledu smanjenja emisije stakleničkih plinova u onim sektorima koji nisu obuhvaćeni sustavom razmjene prava na zagađenje, poput prometa, stanovanja i poljoprivrede. 


Za svaku zemlju članicu određen je postotak za koji će morati smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u skladu s njezinim bogatstvom. Tako bi, primjerice Francuska i Njemačka u tim sektorima morale smanjiti svoje emisije 14 posto do 2020. godine, Danska za 20 posto, Švedska za 17 posto.


S druge strane, siromašnije zemlje mogle bi povećati svoje emisije stakleničkih plinova poput Poljske za 14 posto, a Bugarska i Rumunjska za čak 20 posto.(Hina)


 


 


Više o tome:


  • Europska komisija: Boosting growth and jobs by meeting our climate change commitments
  • EUobserver: EU unveils comprehensive climate and energy package