naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Crna Gora pristupa programu FP7

Crna Gora pridružit će se, današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju s Europskom komisijom, Sedmom okvirnom programu EU za istraživanje i razvoj (FP7) koji pokriva razdoblje od 2007. do 2013. godine. 


Taj status omogućit će Crnoj Gori da sudjeluje na svim natječajima i kandidira se na istoj razini sa članicama EU za sredstva iz FP7 od 1. siječnja ove godine. 


'Taj sporazum stoga je važan korak u procesu apliciranja za pridruživanje EU', kaže se u priopćenju Europske komisije. On će, dodaje se, omogućiti crnogorskim znanstvenicima, sveučilištima i kompanijama uspostavu veza s njihovim kolegama širom Europe. 


'Današnja odluka vrlo je važna i pozitivna, ne samo za znanstvenu budućnost Crne Gore, već i za njezinu političku budućnost. Puno sudjelovanje u okvirom programu svrstava Crnu Goru u Europsko istraživačko područje i vjerujem da je to važno u pripremi Crne Gore za punopravno članstvo u EU', rekao je povjerenik za znanost i istraživanje Janez Potočnik.


Sedmi okvirni program podupire znanstveno istraživanje u EU i širom Europskog istraživačkog područja s proračunom od gotovo 55 milijardi eura kroz razdoblje od sedam godina. Strateška područja zajedničkog istraživanja su zdravstvo, energetika, informacijska tehnologija, nanotehnologija i promet.(Hina)


  


Više o tome:

Europska komisija: Montenegro joins European Union research programme