naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski tjedan održive energije

Europska komisija pokreće u ponedjeljak 28. siječnja drugi Europski tjedan održive energije u sklopu kojeg će predstavnici lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih vlasti, industrije i socijalnih partnera raspravljati o strategijama za održivu budućnost, što među ostalim obuhvaća obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, čist promet i alternatniva goriva.


Prema Komisiji, od 28. siječnja do 1. veljače u osam zemalja članica održat će se 80 različitih događanja u organizaciji više od stotinu ključnih industrijskih i socijalnih partnera.


'Danas je svima jasno da su energetska učinkovitost i veće korištenje obnovljivih izvora energije glavni odgovor na klimatske promjene i ublažavanje rizika od ovisnosti Europe o uvozu energije. No uspješni u borbi protiv klimatskih promjena možemo biti samo ako okupimo sve zainteresirane strane i povećamo sudjelovanje građana - to je cilj Tjedna održive energije', rekao je europski povjerenik za energiju Andris Piebalgs. 


Europski tjedan održive energije, drugi zaredom, održava se nakon što je Europska komisija 23. siječnja usvojila ambiciozan zakonski paket o zaštiti klime i energiji koji predviđa da Unija do 2020. godine smanji emisiju stakleničkih plinova za 20 posto i poveća udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 posto. 


Sudionici događaja raspravljat će o ključnim strategijama i inicijativama za održivu budućnost, od novog europskog energetskog paketa i naprednih tehnologija do mjera za smanjenje potrošnje energije u svakodnevnom životu, prometu i javnom prijevozu, tehnologija za pohranu CO2, te energetske učinkovitosti zgrada i raznih uređaja. 


Među najvažnijim događajima bit će potpisivanje sporazuma koji bi trebao olakšati distribuciju nekoliko desetaka milijuna štednih žarulja u Europi. Sporazum će u ponedjeljak potpisati predstavnici EU, velikih trgovačkih tvrtki, nekoliko energetskih kompanija i proizvođača žarulja. 


Povjerenik za energetiku Andris Piebalgs u utorak će zajedno s predstavnicima europskih gradova pokrenuti inicijativu u sklopu koje su se gradovi obvezali da će emisije CO2 smanjiti i više od europskog cilja od 20 posto. Spremnost na sudjelovanje u toj inicijativi izrazilo je gotovo stotinu gradova iz cijele Europe, uključujući 15 glavnih gradova.(Hina)


  


Više o tome:

Europska komisija: EU Sustainable Energy Week