naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski dan zaštite podataka

Zemlje članice EU-a obilježavaju u ponedjeljak 28. siječnja drugi Europski dan zaštite podataka kojim se ističe važnost zaštite privatnosti europskih građana, a ponajprije njihovih osobnih podataka. 


Kupovanje na internetu, putovanja, zdravstvena skrb i kreditne kartice neki su od segmenata svakodnevnog života u kojima je zaštita osobnih podataka neophodna. 


Razmjena tih podataka, ističe Komisija, treba se odvijati u skladu sa zakonima kako bi se osigurala njihova zaštita. 


Europska komisija provela je u proteklih godinu dana ispitivanje javnog mnijenja o ovom pitanju. 


Preliminarni rezultati ispitivanja Eurobarometra pokazali su da tek nešto više od polovice ispitanika, 52 posto, smatra da su njihovi osobni podaci u njihovoj zemlji dostatno zaštićeni, a većina, 82 posto, smatra da je svijest ljudi o zaštiti osobnih podataka u njihovoj zemlji niska. 


Rezultati su također ukazali da postoji zabrinutost zbog načina na koji se obrađuju osobni podaci. 


Gotovo 75 posto ispitanika reklo je kako se boje ostaviti svoje podatke na internetu. 


Više od 50 posto ispitanika ima povjerenja u službene institucije koje obrađuju njihove podatke, kao što su medicinske službe i liječnici, osiguravajuće tvrtke, banke i financijske institucije, poslodavci, policija, socijalno osiguranje, porezne i lokalne vlasti. 


S druge strane, manje od 50 posto ih vjeruje tvrtkama za ispitivanje tržišta i javnog mnijenja, neprofitnim organizacijama, poštanskim tvrtkama i turističkim agencijama.


Razmjena podataka radi njihove zaštite od ilegalnih aktivnosti ima potporu europskih građana. Gotovo 75 posto ispitanika odobrava praćenje telefonskih poziva u određenim okolnostima ili pod određenim uvjetima. Što se tiče kreditnih kartica, s praćenjem se slaže gotovo 70 posto ispitanika. Isto tako, samo 15 posto ispitanika protivi se praćenju podataka putnika u zračnom prometu.(Hina) 


 


Više o tome:

Europska komisija: Statement from Vice-President Frattini on the occasion of Data Protection Day