naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Energetsko odvajanje: Devet zemalja priprema protuprijedlog Komisiji

Devet zemalja EU, koje predvode Francuska i Njemačka, dovršit će ovoga tjedna svoj protuprijedlog onome Europske komisije o ukidanju energetskih monopola u EU. 


Njihovo rješenje odgovor je na prijedlog reforme energetskog sektora koji je u rujnu iznio Bruxelles a kojim se želi unijeti više konkurencije i investicija te sniziti cijene energije u Europi.


Glavna mjera koju u svom prijedlogu iznosi Komisija je potpuno odvajanje proizvodnje od distribucije, što bi za jednog proizvođača značilo da mora prodati svoju transportnu mrežu drugom operateru ili, kao alternativa, da se osnuje neovisni operater distribucijskih sustava.  


Dakle, u toj drugoj varijanti velike energetske kompanije zadržale bi vlasništvo nad distribucijskim linijama, ali bi upravljanje mrežama predale drugom, potpuno odvojenom operateru.


Protivnici ta dva scenarija - Njemačka, Austrija, Bugarska, Cipar, Francuska, Grčka, Latvija, Luksemburg i Slovačka - završavaju konačnu verziju 'trećeg puta' koja bi do kraja ovoga tjedna trebala biti upućena Komisiji. 


Njihov prijedlog temelji se na tome da se izbjegne razdvajanje te da se favoriziraju investicije u transportne mreže kao i njihovo korištenje od strane stranih konkurenata.


Iako se protive potpunom odvajanju proizvodnje od distribucije, kao što predlaže EK, devet zemalja ipak predlaže da te dvije aktivnosti vode dvije odvojene tvrtke koje bi međutim bile u vlasništvu iste velike grupacije, a imale bi svaka svoje ime, svoje vlastite financijske resurse i svoje vlastito osoblje.  


Tvrtka zadužena za transport nadzirala bi investicije u distribucijske linije te bi svake dvije godine trebala nacionalnom regulatoru iznijeti detaljni plan investicija, koji bi bio ocijenjen.


Vanjski kontrolor bio bi pak zadužen da nadzire da i drugi energetski proizvođači imaju pristup distribucijskim linijama. 


'Prijedlog će biti ocijenjen u skladu s njegovom vrijednošću', rekao je u ponedjeljak povjerenik za energetiku Andris Piebalgs koji želi najprije dobiti konačnu verziju prijedloga da bi ga mogao detaljnije komentirati. 'Moramo vidjeti može li taj prijedlog dovesti do istih rezultata kao i odvajanje" koje predstavlja 'najbolju opciju', ipak je dodao.


Još treba vidjeti kakav će odgovor na taj prijedlog dati Italija, Velika Britanija i Danska, veliki zagovornici odvajanja. 


Ministri energetike Europske unije sastat će se krajem veljače u Bruxellesu kako bi razmotrili to pitanje, koje je dio ukupnih zakonskih prijedloga o unutarnjem energetskom tržištu. Prijedlozi će pred Europski parlament u prvom čitanju doći u lipnju.(Hina) 


 


Više o tome:

EurActiv: France and Germany to table 'third option' for energy liberalisation