naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski čelnici spremaju se iskazati povjerenje u europsko gospodarstvo

Britanski premijer Gordon Brown, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i talijanski premijer na odlasku Romano Prodi namjeravaju na sastanku zakazanom u utorak 30. siječnja u Londonu razmotriti prognoze za europsko gospodarstvo, a raspravljat će i o tome što učiniti u pogledu globalne krize na tržištu kredita koja traje još od kolovoza.  


Po nacrtu službenog priopćenja koje je Reutersu dostavio jedan vladin dužnosnik, čelnici Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije izrazit će povjerenje u sposobnost EU-a da prebrodi sve veće gospodarske neizvjesnosti te financijska previranja. 


U službenom priopćenju stajat će kako su se gospodarski izgledi nakon godina solidnoga rasta pogoršali, pri čemu će čelnici istaknuti da imaju povjerenja u temeljnu snagu europskog gospodarstva te da su spremni na blisku suradnju. 


'Financijske turbulencije koje bilježimo u posljednje vrijeme povećale su rizike s kojima se suočavamo u ovoj godini', stajat će u službenom priopćenju, koje po navodima neimenovanog dužnosnika prije objave može doživjeti manje ali vjerojatno ne i značajne promjene. 


'Ostajemo predani bliskoj suradnji, sa ciljem održavanja gospodarske stabilnosti i jačanja te produbljivanja gospodarskih reformi', stoji u nacrtu, koji naglašava "snažne temelje" europskog gospodarstva.  


U službeno priopćenje bit će uključena i zamisao da se agencijama za izdavanje kreditnog rejtinga pruži prilika da osmisle 'rješenja koja diktira tržište' a kojima bi se poboljšala kvaliteta vrednovanja strukturiranih ulagačkih proizvoda. 


No, nacrt priopćenja sadrži i 'žalac'. 'Ako se sudionici tržišta pokažu nesposobnima rješavati ta pitanja, spremni smo razmotriti regulatorne alternative', stoji u nacrtu teksta priopćenja.(Hina)


 


Više o tome:

  • Euobserver: EU bigwigs press for transparency in financial markets
  • EurActiv: EU 'big four' tell banks to increase transparency