naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pomoć iz globalizacijskog fonda za 1.549 portugalskih radnika

Europska komisija odobrila je u srijedu 30. siječnja zahtjev Portugala za isplatom pomoći iz Europskog globalizacijskog fonda u iznosu od 2,4 milijuna eura kako bi se pomoglo 1.549 otpuštenih portugalskih radnika u automobilskom sektoru da pronađu novo zaposlenje. 


'Automobilska industrija u Europi osjeća posljedice promjena u potražnji i proizvodnji jer proizvođači traže jeftinija mjesta za proizvodnju vozila. To je slučaj s Lisabonom i Alentejom, dvjema pogođenim portugalskim regijama koje su zatražile od Europskog globalizacijskog fonda da sufinancira aktivnosti na pružanju pomoći otpuštenim radnicima da se ponovno zaposle', objasnio je europski povjerenik za zapošljavanje Vladimir Špidla. 


Portugalski zahtjev odnosi se na 1.549 radnika otpuštenih u tri tvrtke, jedne s područja Lisabona i dvije iz regije Alentejo.  


Sve tri tvrtke u američkom su vlasništvu, a odlučile su zatvoriti pogone zbog promjena u potražnji, koja u ovome trenutku raste izvan Europe.  


Proizvodnja automobila u Portugalu smanjila se s 251.000 vozila 2002. na 227.000 2006., što je smanjenje od 9,5 posto. 


Ukupna vrijednost programa zbrinjavanja viška radnika iznosi 4,8 milijuna eura, od čega je od Europske unije zatraženo 2,4 milijuna. 


Sredstva trebaju odobriti Europski parlament i zemlje članice. 


Otkako je uspostavljen u siječnju 2007., pomoć iz Europskog globalizacijskog fonda zatražena je deset puta. U pitanju su bili otpušteni radnici u automobilskom sektoru u Francuskoj, radnici proizvođača mobitela i prateće opreme u Njemačkoj i Finskoj te tekstilnog sektora na Malti.  


Europska komisija trenutačno analizira još četiri zahtjeva, tri iz Italije i jedan iz Španjolske. 


Prve četiri potpore, za radnike iz Francuske, Njemačke i Finske, isplaćene su u prosincu 2007. 


Pomoć iz Europskog globalizacijskog fonda odobrava se u slučajevima kada bez posla ostane više od 1.000 radnika neke tvrtke, u nekoj regiji ili sektoru zbog velikih strukturnih promjena uzrokovanih globalizacijom.(Hina) 


 


Više o tome:

Europska komisija: EU globalisation fund set to help 1,549 Portuguese car workers