naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija pokrenula nagradu za mlade novinare

Mladi novinari iz 27 zemalja članica Europske unije te iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, pozvani su da prvi puta sudjeluju u paneuropskom natjecanju u organizaciji Europske komisije i Udruženja mladih europskih novinara na temu proširenja Europske unije, a na taj se natječaj mogu prijaviti i hrvatski studenti i mladi novinari u dobi od 17 do 35 godina. 


Sudionici mogu do 15. ožujka dokad je natječaj otvoren prijaviti članak na temu proširenja i Europske unije objavljen tijekom zadnjih godinu dana, a na web stranici natjecanja mladi novinari mogu pronaći članke svojih kolega koji mogu poslužiti kao inspiracija za njihov novinarski rad.


Članci za natjecanje mogu biti napisani na jednom od službenih jezika Europske unije ili na jednom od jezika zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo.


Svaka zemlja imat će svoj nacionalni žiri, koji će činiti dva do tri novinara i predstavnici Europske komisije, a u travnju 2008. proglasit će pobjednika iz svoje zemlje. Svi pobjednici sudjelovat će na studijskom putovanju u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.


U obraćanju mladim natjecateljima povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn je rekao: 'Podržavam osnivanje ovog natjecanja i radujem se što ću se pobliže upoznati s pogledima mladih novinara o politici proširenja. Oni su važni predvodnici svoje generacije. Želja mi je pozvati ih da s nama podijele svoja iskustva i vizije o našoj zajedničkoj europskoj budućnosti. Njihove ideje će još više potaknuti rasprave koje će odrediti oblik našeg kontinenta.'(Hina)


 


Više o tome:


Europska komisija: EUjournalist-award