naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
OMV/MOL: Komisija primila službenu obavijest o spajanju

Austrijski naftni i plinski div OMV u petak 1. veljače je objavio da je službeno obavijestio Europsku komisiju o planiranom spajanju s najvećom mađarskom naftnom i plinskom kompanijom MOL, a mišljenje EU-a očekuje moguće već idući mjesec. 


'Nakon razdoblja konstruktivnih razgovora s EK u sklopu povjerljivog postupka davanja smjernica po pitanjima zaštite slobodnog tržišnog natjecanja, OMV objavljuje da je uprava EK za zaštitu tržišne utakmice 31. siječnja primila službenu obavijest o planiranom spajanju s MOL-om', kaže se u priopćenju austrijske naftne kompanije.


OMV trenutno u svojem vlasništvu drži 20,2 posto dionica MOL-a a u prošlogodišnjem je rujnu objavio da bi bio spreman ponuditi 32.000 mađarskih forinti za svaku dionicu MOL-a - što je u to vrijeme predstavljalo premiju od 43,6 posto - sa ciljem stjecanja većinskog  udjela u toj mađarskoj kompaniji, čim MOL i mađarska vlada uklone regulatorne prepreke koje sada koče preuzimanje. 


Uprava MOL-a i mađarska vlada (koja više nema udio u MOL-u) protivile su se ponudi  austrijske kompanije, ocjenjujući je neprijateljskom. MOL-ovi pokušaji otkupa dionica - kompanija i prijateljske joj treće strane zajedno sada drže procijenjenih 41 posto - kao i nedavno uvedeni mađarski propisi za zaštitu strateških kompanija od preuzimanja dosad su sprječavali OMV da podastre pravu ponudu za preuzimanje. 


MOL je također tvrdio da će predloženo spajanje biti u suprotnosti s EU pravilima o zaštiti tržišne utakmice, što bi vjerojatno rezultiralo podjelom grupe MOL-OMV na načine koji bi mogli našteti profitabilnosti. U OMV-u ističu kako ovom službenom obavijesti žele dokazati da je takav kriticizam neutemeljen.


'Ovo je važan korak naprijed u postupku kontrole spajanja a potkrepljuje stratešku i financijsku logiku razmatranog spajanja MOL-a i OMV-a', navodi se dalje u priopćenju.


'Formalni ishod Komisijine prve faze postupka kontrole spajanja trebao bi biti objavljen za 25 do 35 radnih dana, no ako bude potrebno provesti drugu fazu tog postupka, to bi zahtijevalo još daljnjih 90 do 105 radnih dana'. 


Ponovivši svoje prijašnje argumente, OMV navodi u svojem priopćenju kako će predloženo spajanje 'ponuditi snažne izglede regiji, mađarskim dioničarima i EU u širem smislu', uključujući optimizaciju imovine, veće prilike za rast, zajednički menadžment te veću sigurnost opskrbe putem projekata kao što je plinovod Nabucco.


Hina