naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija kritizira Bugarsku i Rumunjsku zbog korupcije

Europska komisija će u ponedjeljak 4. veljače objaviti izvješća u kojima će kritizirati Bugarsku i Rumunjsku zbog neuspjeha u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.


Dva privremena izviješće o stanju u pravosuđu i unutarnjim poslovima u Bugarskoj i Rumunjskoj ukazuje na specifična područja u kojima ove zemlje nisu postigle zadovoljavajuće rezultate. 


U izvješćima se, prema EUobserveru, ističe kako obje zemlje nisu uspjele predočiti 'uvjerljive rezultate' u borbi protiv korupcije na visokoj razini, a za Bugarsku se kaže kako mora pojačati i napore u borbi protiv organiziranog kriminala. 


Komisijina analiza pokazuje koko je u Bugarskoj od 2000. riješen samo jedan slučaj borbe protiv organiziranog kriminala na viskom nivou, dok su ostali slučajevi još u fazi istrage.


Sofija se također poziva na borbu protiv korupcije na razini lokalnih vlasti te u području zdravstvene skrbi i obrazovanja. 


Rumunjska se poziva na zaustavljanje korupcije koja uključuje najviše državne dužnosnike, borbu protiv korupcije na lokalnoj razini te na daljinu reformu pravosuđa. 


Bez obzira na najnovije kritike i na probleme ne koje je Komisija upućivala u prvim mjesecima nakon ulaska u EU, dvije nove članice će zasad izbjeći kaznene mjere i dobiti dodatno vrijeme za reforme. 


Cjelovito izviješće o napretku tih dviju zemalja očekuje se u srpnju, a ova privremena izvješća služe za 'činjeničnu procjenu situacije'. 


Bugarska i Rumunjska su ušle u Europsku uniju 1. siječnja 2007. godine nedovoljno pripremljene u ovim ključnim područjima, stoga je u njihovim pristupnim sporazumima predviđena mogućnost kažnjavanja u slučaju neispunjavanja reformi.  


Kaznene mjere mogu se uvesti u svakom trenutku do kraja 2009. godine. Jedna od kaznenih mjera može biti nepriznavanje sudskih presuda i uhidbenih naloga koje izdaju te zemlje. Opća ocjena je da su obje učinile napredak, ali da još ima nedostataka. 


 


Više o tome:

  • Europska komisija: Interim Report on Progress in Bulgaria with Judiciary Reform and the Fight against Corruption and Organised Crime 
  • Europska komisija: Interim Report on Progress in Romania with Judiciary Reform and the Fight against Corruption
  • EUobserver: Bulgaria and Romania criticised for corruption levels
  • EurActiv: Romania and Bulgaria warned over 'slow' anti-corruption efforts