naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU blizu uspostave misije na Kosovu

Europska unija poduzela je značajan korak prema uspostavi policijske i civilne misije na Kosovu. Na sastanku diplomata iz zemlje članice EU-a održanom u ponedjeljak 4. veljače u Bruxellesu potvrđena je pravna i financijska podlogu za slanje misije. 


Ovaj potez, koji će i službeno biti objavljen u petak 9. veljače, uslijedio je samo dan nakon pobjede proeuropskog kandidata Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u Srbiji. Poraženi radikal Tomislav Nikolić osvojio je samo 100 tisuća glasova manje. 


Prema diplomatskim izvorima, odluka o tzv. zajedničkoj akciji donesena u ponedjelajk predstavlja 'značajan korak' u procesu uspostave misije EU-a na Kosovu, odnosno čak 90 posto pripremnih poslova. 


Dokument je prihvaćen po pisanoj proceduri nakon što je Cipar odustao od prijetnje vetom. Odluka je najprije usuglašena u Odboru EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, a prošli tjedan je upućena zemljama članicama, koje su dale zeleno svjetlo, dok je Cipar ostao suzdržan. 


Odluka bi još trebala formalno biti potvrđena na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a 18. veljače, čime bi se otvorio put za slanje misije od 1800 ljudi sastavljene od policajaca i sudskih istražitelja. 


Političku odluku o slanju misije donijeli su čelnici EU-a na summitu u prosincu prošle godine. U Europskoj uniji su ocijenili da se misija može uputiti na temelju postojeće rezolucije UN-a 1244 na temelju koje je sada raspoređena misija UN-a UNMIK. Misija će se zvati EULEX Kosovo i ona bi trebala zamijeniti UNMIK. 


Europski ministri još trebaju odlučiti kad će točno rasporediti 1.800 policajaca, tužitelj i sudaca na Kosovo. Međutim, očekuje se da će raspoređivanje ovih snaga prethoditi proglašenju kosovske neovisnosti koje bi trebalo uslijediti krajem ovog mjeseca ili početkom ožujka.  


Srbija se uz snažnu podršku Rusije protivi slanju misije bez nove rezolucije UN-a. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica zaprijetio je da neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ako EU ustraje na tome da pošalje svoju misiju. 


Misija Europske unije na Kosovu trebala bi utvrditi stabilnost i osigurati nadgledanje uvođenja demokratskih standarda na ovom području. Očekuje se da će samo tijekom prve godine nakon uspostave troškovi EU misije iznositi oko 165 milijuna eura. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU one step closer to Kosovo mission