naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pokrenula istraživački program 'čisto nebo'

Europska komisija predstavila je  u utorak 5. veljače sedmogodišnji projekt javno-privatnog partnerstva vrijedan milijardu i 600 milijuna eura čiji je cilj osmisliti ekološki prihvatljivije zrakoplove. 

Kroz zajedničku inicijativu 'čisto nebo' Komisija i zrakoplovna industrija žele stvoriti tehnologiju kojom se želi prepoloviti buka koju stvaraju zrakoplovi te smanjiti emisije ugljičnog dioksida i dušikovih oksida za 50 odnosno 80 posto do 2020. godine. 

Ova inicijativa dio je nastojanja Europske unije za smanjivanje zagađenja zraka zbog brzorastućeg sektora zračnog prijevoza, te dio pristupa u tri stupa od kojeg se sastoji kontroverzni prijedlog uključivanja zrakoplova u sustav za trgovanje emisijama stakleničkih plinova u Europskoj uniji. 

Program se zasniva na javno-privatnom partnerstvu u kojem sudjeluje 86 organizacija iz 16 zemalja - 54 poduzeća, od kojih 20 spada u kategoriju malih i srednjih poduzeća, 15 istraživačkih centara i 17 sveučilišta.  

Program 'čisto nebo' financirat će se jednako iz Sedmog okvirnog programa EU-a i budžeta zrakoplovne industrije, a usredotočit će se na šest specifičnih projekata, uključujući dizajniranje ekološki prihvatljivih motora, razvijanje novih tehnologija zrakoplovnih krila radi energetske učinkovitosti  i stvaranje novih, lakših materijala.

EU sa nada da će ovaj program pomoći europskoj zrakoplovnoj industriji da se natječe u utrci stvaranja najčišćeg zrakoplova na svijetu.

Povjerenik za znanost i istraživanje Janez Potočnik istaknuo je da su poticanje međunarodne konkurentnosti i borba protiv klimatskih promjena zajednički izazovi za sve zemlje članice, a da se najveći dio odgovora na te izazove može dobiti znanstvenim istraživanjem.

Europska komisija nastoji kroz razvoj nove generacije zrakoplova, koji bi bili ekološki prihvatljiviji od sadašnjih, dati svoj doprinos borbi protiv globalnog zatopljenja.

 

Više o tome:

 

  • Europska komisija: Clean Sky Research Programme takes off at launch forum
  • EurActiv: EU launches 'Clean Sky' research project for low-carbon aircraft 
  • EUobserver: EU and aeronautics industry to fund 'green' aviation research