naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles ima namjeru pooštriti kontrolu vanjskih granica

Europska unija radi na novom nizu mjera čiji je cilj jačanje sigurnosti europskih vanjskih granica kako bi se bolje pratili migranti i ušlo u trag kriminalcima. 


Sljedeći tjedan, u srijedu, europski povjerenik za pravosuđe i unutarnje poslove Franco Frattini trebao bi predstaviti paket mjera o kontroli vanjskih granica koji bi trebao imati tri glavna prijedloga. 


Pakt sugerira uspostavu registra o ulascima i izlascima ljudi koji nisu građani EU u Europsku uniju, europski sustav nadzora granica koji bi trebao uočiti one koji neovlašteno ulaze u EU, te jačanje europske agencija za kontrolu granica, Frontexa, posebno putem intenziviranja zajedničkih operacija zemalja članica na morskim granicama.


'Sada je vrijeme da se pogleda unaprijed i razvije nova generacija metoda za upravljanje granicama', kaže se u nacrtu dokumenta u kojem Frattini također sugerira da bi taj paket trebao biti prioritet na popisu sadašnjeg slovenskog predsjedništva EU. 


Sve predložene mjere trebale bi potom stupiti na snagu između 2012. i 2015. godine. 


Glavna točka plana je prijedlog o uspostavi registra o ulascima i izlascima u i iz EU. U praksi, sustav bi snimao podatke o ulasku i izlasku svake osobe koja nije građanin EU a ulazi u schengenski prostor. 


Komisija kaže da želi imati bolji pregled putnika koji ne trebaju vizu za ulazak u EU. Isto tako, Komisija kaže da tisuće stranaca trenutno premašuje vrijeme koje im za boravak dopušta viza, ali ne postoje načini da ih se identificira. 


Bruxelles također želi potaknuti zemlje članice da uvedu automatizirane provjere na granicama putem biometrijske tehnologije. 


EK će također otvoriti raspravu o tome da se razmotri uvođenje sustava koji bi zahtijevao od osoba koje nisu građani EU da dobiju elektronsku autorizaciju za putovanje prije nego krenu prema Europi. 


U okviru paketa Komisija također predlaže da EU uspostavi zajednički europski sustav nadzora kopnenih i morskih granica koji bi se zvao EUROSUR. 


'EUROSUR bi osigurao da nedopušteni prijelaz granice ne prođe nezapaženo', kaže se u nacrtu teksta, a odnosi se na napredne tehnologije kao što su sateliti koji bi stavili 'europske granice pod stalni nadzor'.(Hina) 


 


Više o tome:

EUobserver: Brussels to tighten EU external borders