naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Stručnjaci kritiziraju ECB-ovu nedovoljnu transparentnost po pitanju kamatnih stopa

Stručnjaci tvrde da bi stopa inflacije u 15-članoj eurozoni mogla biti niža da je Europska središnja banka (ECB) otvorenije pojašnjavala svoje monetarne odluke, prenose europski mediji, pozivajući se na najnoviju studiju. 


U analizi pod nazivom 'Transparentnost i upravljanje', koju je izradio londonski Centar za ekonomska istraživanja, navodi se kako 'u vrijeme kada inflatorna očekivanja u eurozoni zvone na uzbunu, ECB gubi na kredibilnosti'. 


Autori studije tvrde da su financijska  tržišta suočena s većom neizvjesnošću u pogledu bančinog sljedećeg poteza i smjera, te pozivaju ECB da transparentnijim pojašnjenjima potkrepljuje svoje odluke, ne samo spram ekonomskih stručnjaka nego i opće javnosti. 


Štoviše, autori analize mišljenja su da bi se učinkovitost bančine politike poboljšala kada bi 'anticipirala smjerove kamatnih stopa', kao što su to počele raditi neke središnje banke, umjesto da se koristi šifriranim jezikom kako bi signalizirala svoje buduće poteze.  


Autori ističu da takav način, premda možda dobro sredstvo za sprječavanje pritisaka, nosi sa sobom opasnost od pogrešnog tumačenja i da njegova nepreciznost šteti učinkovitosti monetarne politike. 


Neizravno komentirajući to pitanje na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, ECB-ov čelnik Jean-Claude Trichet ustvrdio je kako banka provodi vrlo predvidivu politiku i da tako namjerava i dalje činiti, istaknuvši kako njezine odluke iznimno rijetko iznenade. 


'Jasni smo u pogledu naše strategije, našeg cilja i našeg koncepta monetarne politike. A postoji mnogo razloga zašto ćemo ostati predvidljivi i u budućnosti', poručio je.


Trichet je dodao kako je samo zbog činjenice što financijska tržišta znaju da je ECB kontinuirano u stanju budnosti, bančina izvedba po pitanju zauzdavanja inflacije u eurozoni izuzetno uspješna. Stabilnost cijena jedan je od ključnih ciljeva europske monetarne unije, a drže ju nužnom za postizanje održivog gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta.


Stoga je istaknuo da će ECB i dalje biti usredotočena na zauzdavanje inflacije, koja je dosegnula 3,2 posto - najvišu razinu u zadnjih 14 godina i osjetno višu od ECB-ove ciljane razine od blizu ali ispod 2,0 posto.(Hina) 


 


Više o tome:


EUobserver: Experts criticise ECB's 'coded language' on interest rates