naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Amerika traži veći angažman Europljana u Afganistanu

Sjedinjene Američke Države pozvale su europske čelnike i javnost na davanje veće potpore NATO-voj misiji u Afganistanu koja je temelj američkog rata protiv terorizma. Amerika upozorava kako bi neuspjeh NATO-ve misije u Afganistana mogla dovesti do 'efektivnog uništenja' Sjevernoatlantskog saveza. 

Obraćajući se sudionicima 44. Međunarodne konferencije o sigurnosti održane u Münchenu, američki ministar obrane Robert Gates upozorio je kako mnogi ljudi u Europi ne shvaćaju veličinu izravne prijetnje europskoj sigurnosti.

Američki ministar doveo je u izravnu vezu europsku sigurnosti i raspored snaga NATO-a u Afganistanu te je pozvao europske čelnike da upozore europske građane na važnost NATO-ve misije u Afganistanu.  

Gates je upozorio kako NATO ne smije i ne može biti savez koji je podijeljen na dva dijela, sastavljen od onih koji su spremni boriti se i onih koji to nisu, što bi Savez moglo efektivno uništiti.  

Gates je podsjetio na terorističke napade islamskih radikala u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, te na nedavno otkrivene terorističke zavjere u Njemačkoj i Belgiji.

Trenutnu potporu javnog mnijenja u Europi misiji u Afganistanu koju su Ujedinjeni narodi ustanovili u prosincu 2001., nazvao je slabom. 

NATO, koji predvodi zapovijedanje i koordinaciju Međunarodnih sigurnosnih snaga za potporu (ISAF - International Security Assistance Force), prisutan je u Afganistanu od 2002., kratko nakon što je Amerika povela vojnu kampanju protiv talibana kao odgovor na terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. godine. 

ISAF je prva i najveća NATO-va kopnena operacija izvana granica Europe, a u noj sudjeluje preko 40 tisuća vojnika iz 39 zemalja , uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Italiju, Nizozemsku i Poljsku.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer redovno poziv čelnike 26 zemlja članica na pojačavanje snaga u Afganistanu. Misija u Afganistanu, kojoj je potrebno dodatnih 7 i pol tisuća vojnika, smatra se ispitom uloge Sjevernoatlantskog saveza u posthladnoratovskoj eri.Više o tome:

EUobserver: US warns NATO may be 'destroyed' by Afghanistan divisions