naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Nema potrebe radikalno mijenjati upravljanje eurozonom

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso odbacio je potrebu za radikalnim preustrojem upravljanja gospodarstvom eurozone prigodom svojeg neuobičajenog prisustvovanja redovnom mjesečnom sastanku ministara financija eurozone.  


U upozorenju kojim je, čini se, ciljao buduću EU predsjedateljicu Francusku, Barroso je istaknuo snažnu potporu neovisnosti Europske središnje banke (ECB), koja je na stalnoj meti kritika iz Pariza od prošle godine otkako je dužnost predsjednika preuzeo Nicolas Sarkozy. 


'Uvjerio sam Tricheta u postojanu potporu EK neovisnosti ECB-a', navodi se u njegovoj izjavi nakon sastanka sa čelnikom ECB-a i uoči početka sastanka ministara financija eurozone u ponedjeljak navečer. 


'Upravljanje eurozonom svima nam je dobro služilo. Prostora ima za poboljšanja na području koordinacije gospodarske politike sa ciljem maksimiziranja potencijala eurozone, no  ne vidim razloga za radikalne promjene', kazao je Barroso. 


Francuska je najavila da će prioritet njenog šestomjesečnog predsjedanja EU-om koje će preuzeti u srpnju biti poboljšanje sustava upravljanja gospodarstvom eurozone.


Francuski dužnosnici opetovano su pozivali na smanjenje tečaja eura u odnosu na dolar, kao  i prema azijskim valutama, a apelirali su i da se politika kamatnih stopa koristi za poticanje gospodarskog rasta u Europi. 


Barroso je ustvrdio kako EU mora težiti poticanju rasta, otvaranju novih radnih mjesta, niskoj inflaciji i niskim kamatnim stopama. 'Ne smijemo ugroziti te temelje tako što ćemo podleći protekcionizmu ili pokušajima suzbijanja financijske globalizacije, ili pak umjetnim poticajima za gospodarstvo', kazao je.


Ministri financija eurozone pozvali su Francusku da ostane predana svojem prvotnom cilju da do 2010. smanji manjak u proračunu. Pariz pak odgovara kako će to biti moguće postići tek dvije godine iza dogovorenog roka. 


'Činimo sve što je moguće kako biti postigli uravnoteženi proračun u 2010. no u sadašnjim okolnostima to će biti vrlo teško', prenosi francuski dnevni list Le Monde izjave francuske ministrica financija Christine Lagarde.(Hina) 


 


Više o tome:

  • Slovensko EU predsjedništvo: Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN)
  • EUobserver: Eurozone ministers ask Paris to cut deficit as promised
  • EurActiv: France urged to respect stability pact rules